Podeli vest

Želimo da sa svim susednim državama budemo povezani u gasnom sektoru, jer će to značiti veću stabilnost i nezavisnost celog regiona, poručila je ministarka

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE / ZORAN PETROVIC

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu Hidajetom Biščevićem o realizaciji zajedničkih projekata, unapređenju saradnje dve države u oblasti energetike i izgradnji gasne interkonekcije.

“Započeli smo gradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, prioritetnog projekta sa kojim ćemo iduće godine dobiti mogućnost da gas dobijamo i od drugih snabdevača. Pored LNG terminala u Grčkoj, Srbiji će biti dostupan i gas iz Kaspijskog regiona, odnosno Azerbejdžana, Srednjeg istoka, a u perspektivi i iz Istočnog Mediterana. Razgovarala sam nedavno i sa rumunskim ministrom o povezivanju naše dve države, spremamo ove godine projektno-tehničku dokumentaciju i plan je da naredne godine ta interkonekcija bude gotova”, rekla je Mihajlovićeva.

Poručila je da istovremeno želimo da sa svim susednim državama budemo povezani u gasnom sektoru, jer će to značiti veću stabilnost i nezavisnost celog regiona, saopštilo je ministarstvo.

“Želimo da se povežemo i sa Severnom Makedonijom, Rumunijom, BiH, a posebno sa Hrvatskom. Svi naši planovi kad je reč o snabdevanju gasom imaju i regionalnu dimenziju, jer samo ako smo povezani, možemo biti energetski bezbedni”, rekla je Mihajlovićeva.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkim projektima koji bi potencijalno mogli da se realizuju i u elektroenergetici, kao i o sastanku dvoje resornih ministara i intenzivnijim razgovorima o regionalnom povezivanju i energetskoj stabilnosti i bezbednosti.

“Mislim da je u momentima u kojima se nalazi cela Evropa od suštinske važnosti da kao region ne stagniramo, već da razgovaramo o zajedničkim projektima koji će biti na dobrobit svih građana, kao što je Memorandum o saradnji na unapređenju železničkog saobraćaja, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb, koji ste potpisali dok ste bili na čelu ministarstva saobraćaja. Takvi koraci, kao i ova inicijativa, umnogome će doprineti boljoj saradnji“, rekao je Biščević.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: