Podeli vest

Mihajlović je navela da Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose zasnovane na međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa novim ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačom, o pomoći koju Srbija pruža izbeglicama iz ove zemlje koji se nalaze u našoj zemlji, podršci ukrajinskom narodu, kao i o sveukupnim ekonomskim odnosima dve zemlje i unapređenju saradnje u energetskom sektoru.

Mihajlović je tokom sastanka, kako je saopšteno iz kabineta ministarke, navela da Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose zasnovane na međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Izrazila je nadu da će rat biti završen što je pre moguće, i zbog ukrajinskog naroda, ali i zbog svih drugih u Evropi.

“Srbija je prihvatila izbeglice iz Ukrajine, pruža im pomoć i podršku, osigurali smo prava na boravak i rad, jer želimo da se osećaju kao kod svoje kuće i uradićemo sve što možemo da im boravak u našoj zemlji bude dodatno poboljšan. Nažalost, mi u Srbiji znamo kako je teško biti u ratu i koliko je zahtevno obnavljati zemlju posle ratnih sukoba, a naročito strada energetski sektor“, rekla je Mihajlović tokom sastanka.

Kazala je da energetska situacija nigde u Evropi nije jednostavna, a da se Srbija trudi da za svoje tržište obezbedi dovoljno energije i energenata i istakla da je Srbija otvorena za unapređenja saradnje u energetici sa Ukrajinom.

Ambasador Tolkač je zahvalio na prilici da razgovara o saradnji dve zemlje u, kako kaže, posebno teškoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi s obzirom na agresiju Rusije, koja je, kako je rekao, poremetila njihove planove i namere, posebno kada je reč o unapređenju ekonomskih odnosa sa drugim državama.

Posebno je zahvalio i na pomoći Ukrajincima koji su u prihvatnom centru u Vranju, ali i svuda u Srbiji pronašli spas od rata.

“Znam da mnogi pokušavaju da ovde nastave svoje poslovanje ili školovanje. Vaša podrška nam mnogo znači i nadam se da ćemo moći da sarađujemo konkretnije u energetici jer smatram da naše države imaju šta da ponude jedna drugoj u ovoj oblasti“, rekao je Tolkač.

Tokom sastanka je razgovarano i o mogućnostima saradnje u prevazilaženju poteškoća sa nabavkom energenata za predstojeću zimu, snabdevanju gasom, saradnji u elektroenergetskom sektoru, kao i razmeni iskustava i znanja u razvoju novih tehnologija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: