Podeli vest

Mihajlović izjavila je da pojedinci i dalje koriste litijum u političke svrhe i da potpirivanjem, neznanjem i širenjem panike pokušavaju sebi da stvore politički profit.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/ARHIVA

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da pojedinci i dalje koriste litijum u političke svrhe i da potpirivanjem, neznanjem i širenjem panike pokušavaju sebi da stvore politički profit, čime građanima uskraćuju mogućnost da u Srbiji imaju visoko plaćen posao.

„Litijum je kritična mineralna sirovina na globalnom nivou, to je nafta 21. veka i očekuje se da do 2050. godine tražnja za litijumom biti uvećana za 900 odsto i to je mogla da bude velika razvojna šansa za Srbiju, jer imamo jedinstveno nalazište minerala sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona. Sa rudnikom, fabrikom baterija i fabrikom električnih automobila to bi značilo povećanje BDP-a za više od 25 odsto. I, što je najvažnije, jeste mogućnost da na takvim radnim mestima budu naši inženjeri, geolozi, naši ekonomisti. Izgleda da je onima koji su protiv draže da naši stručnjaci odlaze i da rade u drugim državama”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da bi to bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima, da ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, prženja jadarita na hiljadu stepeni, tečnog otpada… “Nema ničega čime su mesecima plašili građane. Ako hoćemo da zadržimo ljude ovde i da napravimo uslove da se oni koji su otišli vrate, ne smemo da dozvolimo da zbog neznanja i zbog političkog profita ostanemo bez visoko plaćenih radnih mesta i najnovijih tehnologija“, rekla je Mihajlovićeva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: