Podeli vest

Mihajlović je istakla da nova poskupljenja nisu u planu, ni za domaćinstva ni za privredu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Neće biti restrikcija električne energije i o tome ne razmišljamo, poručila je danas ministarka Zorana Mihajlović nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u okviru projekta „Obnovljivi izvori energije okruga u Srbiji – faza 1“.

Kako je navela, sve što je Vlada Srbije do sada uradila, a posebno od početka ove godine, dovoljna je osnova da možemo da imamo dovoljno električne energije.

„Ono što ja stalno govorim i zašto smo insistirali na merama štednje, jeste da pokušamo da smanjimo potrošnju da ne bismo toliki novac davali na uvoz električne energije. Sve što nam treba mi ćemo uvesti od električne energije, uvozili smo do 4 do 11 odsto letos, doduše ovih dana imali smo vetar pa smo uspeli da proizvedemo nekih 4 do 7 posto naše potrošnje, pa smo čak uspeli nešto malo i da izvezemo, ali suštinski mi ćemo sigurno uvoziti električnu energiju tokom zime i svesni smo da će ta cena da bude visoka, i to je jedini razlog što molimo za štednju. Ne da bismo izbegli restrikcije, već da bismo manje novca platili“, objasnila je ministarka.

Dodala je da nova poskupljenja nisu u planu, ni za domaćinstva ni za privredu.

„Mi već sada imamo i cene električne energije i za domaćinstva i za privredu koje su mnogo niže nego što su u Evropi, ali takvo je stanje, u krizi smo i naša jedina briga jeste da obezbedimo dovoljne količine energije. Obezbedili smo dovoljno mazuta, dovoljno nafte i naftnih derivata, imamo dovoljne količine gasa, u oba skladištu taj gas nesmetano ide Balkanskim tokom a što se tiče električne energije većinski deo se proizvodi ovde a ono što ne može, to se uvozi”, kazala je ministarka.

Ponovila je da je Srbija uradila sve što je mogla da stvori svoju bazu, uz opasku da kad su velike krize u svetu i kada situacija ne zavisi potpuno od nas “uvek može da se desi neki delić na koji nismo mogli da računamo”

“Mi smo negde sa svojim kriznim planovima i na nepredviđene situacije spremni. U tom slučaju, imamo dovoljno mazuta i u robnim rezervama i svaki grad će dobiti dovoljno mazuta da mogu građani da se greju“ rekla je ministarka rudarstva i energetike.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: