Podeli vest

Danas se obeležava Međunarodni dan Roma

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

međunarodni dan roma
Foto: Shutterstock

Danas, na Međunarodni dan Roma, moramo da podsetimo na važnost integrisanog i sistematskog napora ka uklanjanju svih oblika diskriminacije i neravnopravnog tretmana sa kojim se naše sugrađanke i sugrađani iz romske populacije susreću, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović,

“Pre svega, moramo uzeti u obzir da oni pripadaju marginalizovanoj grupi društva, a to se najviše odnosi na žene i decu, koji su višestruko ranjivi i čiji položaj moramo zajedničkim snagama da unapređujemo”, navela je Mihajlovićeva u saopštenju povodom Međunarodnog dana Roma.

Mihajlovićeva je istakla da je Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova, koja je osnovana 2019. godine na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UNICEF-a, jedan od retkih primera zajedničkog organizovanja i integrisanog rada na otklanjanju institucionalnih i društvenih prepreka sa kojima se suočavaju deca u riziku od ranih brakova.

Ona je naglasila da su zakonodavni i strateški okvir odlična osnova za ovu borbu, te da je politička volja za unapređenje položaja Roma i Romkinja neupitna, a da je saradnja među relevantnim institucijama, organizacijama i ekspertima u oblasti okončanja dečjih brakova uspostavljena.

Kako je navela, procenat dečjih brakova u romskim podstandardnim naseljima je i dalje 56 odsto, što pokazuje da su potrebne sistematične i inkluzivne mere koje će doprineti osnaživanju žena i devojčica i otklanjanju ovih štetnih praksi.

“Jedan od načina da se radi na prevenciji dečjih brakova je obrazovanje, stoga je važno da uložimo dodatne napore da smanjimo osipanje romskih devojčica iz škola i da radimo na njihovoj punoj integraciji u osnovno, ali i srednje i visoko obrazovanje”, naglasila je Mihajlovićeva.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: