Podeli vest

Mihajlović je dodala da će manjoj potrošnji električne energije tokom zime doprineti i sprovođenje mera ušteda u zimskom periodu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ARHIVA

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da početak grejne sezone neće kasniti i da su obezbeđene dovoljne količine energenata, kao i da je država spremna da reaguje ako dođe do problema u snabdevanju u Evropi, kao posledica krize i rata u Ukrajini.

“U ovom trenutku ima svega dovoljno, beogradske elektrane imaju dovoljno gasa i mazuta, kao što su i sve druge toplane u Srbiji obezbedile energente, a dodatno postoje i rezerve mazuta u slučaju da bude potrebna supstitucija drugih energenata”, rekla je Mihajlovićeva.

Ono što može da se eventualno pojavi kao problem, to je da ne dobijamo dovoljne količine gasa dnevno iz Balkanskog toka, u kom slučaju se kreće u sprovođenje kriznih planova i supstituciju drugim energentima”, navela je Mihajlovića za Hepi, saopštilo je ministarstvo.

Kako kaže, drugi mogući problem je da količine električne energije u Evropi ne budu dovoljne, s obzirom na to da ćemo tokom zime sigurno morati da uvozimo 15-25 odsto svojih potreba za električnom energijom.

“Tu postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, kao što je uništavanje elektro-energetskog sistema Ukrajine koje vodi celu Evropu u dodatnu nesigurnost ne samo kad je pitanje cena električne energije, nego i u moguće nestašice”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će manjoj potrošnji električne energije tokom zime doprineti i sprovođenje mera ušteda u zimskom periodu.

“Najrevnosnije su bile lokalne samouprave, koje su napravile planove da do marta uštede oko 15 odsto potrošnje energije u odnosu na period od pre godinu dana, uglavnom kroz uštede na javnom osvetljenju i potrošnji u javnim zgradama. Slične su procene i kod državne uprave, dok su javna preduzeća predvidela uštede od oko sedam odsto, EPS oko 3,5 odsto, i sa njima planiramo još da razgovaramo jer verujemo da mogu da uštede i više”, navela je Mihajlovićeva.

Govoreći o snabdevanju gasom, Mihajlovićeva je rekla da je skladište u Banatskom Dvoru napunjeno u srpskom delu i prilično napunjeno u delu kojim upravlja ruski Gasprom.

“Takođe, u Mađarskoj je do sada uskladišteno oko 380 miliona kubnih metara gasa, a očekuje se da uskoro bude i punih 500 miliona kubnih metara. Balkanskim tokom smo do 1. oktobra dobijali tri do četiri miliona kubnih metara gasa dnevno, sada dobijamo oko šest miliona kubnih metara, a u dogovoru sa ruskom stranom ići ćemo i na osam miliona kubnih metara gasa, u zavisnosti od potreba TE-TO”, rekla je potpredsednica vlade.

Ona je dodala da su ukupne rezerve ostalih energenata trenutno na nivou od oko dva meseca, da je mazut obezbeđen do kraja grejne sezone, kao i da je plan da se obavezne rezerve nafte i naftnih derivata dodatno povećaju tako da mogu da pokriju i 90 dana.

Mihajlovićeva je rekla da nije ugroženo snabdevanje sirovom naftom Jadranskim nafotovodom, s tim da će se u skladu sa sankcijama EU prema Ruskoj Federaciji uskoro preći samo na uvoz nafte koja nije poreklom iz Rusije.

“Može da bude problema na svetskom tržištu, da dođe do pada količine nafte koja je u ponudi zbog odluke OPEK, a time i do viših cena, ali kad je reč o uvozu nafte u Srbiju, on u ovom trenutku nije ugrožen”, naglasila je potpredsednica vlade.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: