Podeli vest

Mihajlovićeva je rekla da smo, zahvaljujući društvenim mrežama, svedoci koliko je nasilje nad ženama rasprostranjeno

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/ARHIVA

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da nasilja nad ženama nije privatna stvar, već pošast koja negativno utiče na celo društvo i apelovala na građane da ne okreću glavu pred nasiljem već da prijave nasilnika.

Reagujući povodom videa koji se pojavio na društvenim mrežama, na kojem se vidi kako nepoznati muškarac udara ženu na ulici u Zemunu, Mihajlovićeva je istakla da se nasilje nad ženama u javnom prostoru često zanemaruje iako je, kaže, itekako prisutno.

”Nažalost, i danas smo, zahvaljujući društvenim mrežama, svedoci koliko je nasilje nad ženama rasprostranjeno, i to ne samo u porodičnim i partnerskim odnosima, već i na ulici”, navela je Mihajlovićeva u saopštenju i dodala da je neverovatno da niko od prolaznika nije osetio potrebu da se umeša i zaštiti ženu.

Podsetila da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u februaru zajedno sa Ministarstvom rada i UN Women pokrenulo novi projekat ”Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru” jer nas, kako je istakla, svakodnevica upozorava koliko su žene ugrožene i van svojih domova.

”Jedno istraživanje nam je pokazalo da baš u Zemunu svaka četvrta žena nosi suzavac da bi se osećala bezbednije. U Pančevu, na primer, svaka šesta žena ne ide noću sama. To je stvarnost koju živimo u svakom delu Srbije, bilo da je dan ili noć, bilo da koriste autobus ili taksi ili pešače”, navela je Mihajlovićeva.

Apelovala je na sve građanke i građane da ne okreću glavu pred nasiljem i da, kada čuju, vide ili znaju da neka žena trpi nasilje, prijave nasilnika i zaštite ženu.

”To zaista nije privatna stvar, već pošast koja negativno utiče na celo društvo, a verujem da ne želimo da nam deca i generacije koje dolaze žive u kulturi nasilja”, istakla je Mihajlovićeva.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: