Podeli vest

Referendumi koje je organizovala Moskva su nezakoniti, nemaju legitimitet i Srbija ne priznaje rezultate, niti će priznati promenu granica i aneksiju dela Ukrajine, rekla je Mihajlovićeva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/ NIKOLA MLADENOVIC

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Boru da odluka Rusije o pripajanju četiri ukrajinske oblasti predstavlja ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i kršenje međunarodnog prava i da Srbija ne priznaje rezultate referenduma koji su organizovani.

“Mi smo se kao država, Vlada i predsednik Srbije, jasno opredelili da smo protiv ugrožavanja teritorijalnog integriteta jedne nezavisne države. Ne dolazi u obzir da priznamo aneksiju. Strašno je šta predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin radi svom narodu, zaustavlja i uništava budućnost i ne samo to, već je pogazio slavnu borbu Rusa u Drugom svetskom ratu, kada su se borili za slobodu protiv nacizma, a ne za osvajanje teritorija“, rekla je ona, nakon svečanosti povodom Dana grada Bora.

Navela je da Srbija podržava teritorijalnu celovitost i suverenitet Ukrajine od početka napada Rusije na tu zemlju, ne samo zato što brani svoj teritorijalni integritet u međunarodnim organizacijama, već zato što je sve drugo suprotno međunarodnom pravu.

“Referendumi koje je organizovala Moskva su nezakoniti, nemaju legitimitet i Srbija ne priznaje rezultate, niti će priznati promenu granica i aneksiju dela Ukrajine“, rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je istakla da, u momentu kada je neophodno raditi na prekidu sukoba i mirovnim pregovorima, odluka Rusije da protivpravno pripoji 15 odsto teritorije jedne nezavisne i suverene zemlje predstavlja korak dalje ka eskalaciji sukoba, produžetku rata i produbljivanju krize na čitavom kontinentu.

„Nije nimalo čudno što nas pitaju kada ćemo uvesti sankcije Rusiji, to nas pitaju zemlje Evrope, jer smo i mi u Evropi. Ovaj rat nije kao drugi koji se dešavaju svake godine u svetu, ovo je korak do svetskog sukoba, a kada se nalazimo pred takvim događajem, onda treba kao i pred Prvi i pred Drugi svetski rat jasno da kažemo svoj stav i verujem da ćemo uskoro biti još jasniji“, rekla je Mihajlovićeva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: