Podeli vest

Mi kao država činimo sve da se spremimo za zimu, to je glavno pitanje danas za sve države u Evropi i svetu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država čini i činiće sve što može kako bi obezbedila stabilno i sigurno snabdevanje gasom, a da je za dugoročnu stabilnost neophodna izgradnja gasovoda koji će povezati Srbiju sa drugim državama u regionu.

„Mi kao država činimo sve da se spremimo za zimu, to je glavno pitanje danas za sve države u Evropi i svetu. Sve što možemo i što budemo mogli, radimo i uradićemo, ali istovremeno moramo da mislimo o budućnosti i pravimo dugoročne planove”, rekla je Mihajlović za TV Pančevo.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ministarka je dodala da Srbija radi na tome da od naredne godine ima mogućnost da 30 ili 40 odsto godišnje potrošnje ovog energenta dobije i od drugih dobavljača.

”Mi smo danas zavisni 100 odsto od ruskog gasa, i niko od toga ne beži, iako se stvara priča da neko ne želi ruski gas. Ništa tu nije sporno, ali želimo da imamo mogućnost izbora, da manje zavisimo i da možemo lakše da pregovaramo i o kapacitetima i o ceni”, rekla je ona.

Dodala je da će interkonekcija sa Bugarskom biti završena septembra naredne godine i da ćemo tada dobiti mogućnost nabavke gasa iz Azerbejdžana, sa čijim Ministarstvom je Srbija potpisala sporazum o saradnji i pregovara o nabavci za narednu godinu, sa LNG terminala u Grčkoj ili bilo kog drugog dobavljača.

””Oko 700 hiljada domaćinstava u Srbiji koristi gas, privreda umnogome zavisi od ovog energenta i zato se pripremamo kao da će biti najgora zima. Imamo ugovor sa Rusijom o dve milijarde kubnih metara gasa, obezbedili smo pola milijarde u skladištu u Mađarskoj, istovremeno punimo naš deo skladišta u Banatskom Dvoru. Spremni smo za sve situacije, imamo krizne planove i činimo sve da imamo dovoljno gasa i za privredu i za domaćinstva, ali svakako situacija nije laka“, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je istakla da je cilj da Srbija bude tranzitna država i da će povezivanje u gasnom sektoru sa drugim zemljama regiona osigurati stabilnost u snabdevanju ovim energentom.

„Ono što takođe želimo jesu gasne konekcije sa drugim državama u regionu i da budemo tranzitna zemlja, kao što smo u saobraćaju postali nezaobilazna ruta kada smo završili sve koridore. To znači stabilnost sistema, političku jačinu i dodatni prihod od tranzita. Cilj je da se povežemo i sa Rumunijom, S. Makedonijom, Hrvatskom, BiH, i ne samo u gasu, već i kada je u pitanju visokonaponska mreža“, izjavila je Mihajlovic.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: