Podeli vest

Prema mišljenju ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović poskupljenje bi trebalo da usledi što pre

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da struja u Srbiji mora da poskupi, ali da se još ne zna kada će to biti ni koliko će tačno poskupljenje iznositi.

Ona je za Tanjug uoči međunarodne konferencije “Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza” izjavila da je mišljenje ministarstva koje vodi da bi poskupljenje trebalo da usledi što pre.

Kada je reč o procentu poskupljenja navela je da njega ne određuje Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) već Agencija za energetiku, ali kako je rekla, poskupljenje mora da bude održivo.

Istakla je i da je neophodno da se struja štedi i da je MRE u tom smislu u poslednje dve godine radilo na projektu energetske efikasnosti upravo da bi se uštedela električna energija.

Mihajlović je naglasila da jeftine energije odavno nema ali da su se stvari u prethodnih godinu i po dana i pogoršale jer je poskupela i nafta i naftni derivati, te gas i ugalj a potpuno je i matematički i finansijski jasno da mora da poskupi i struja.

“To je neophodno i kako bismo se spremili za sledeću zimu a drugi razlog jeste i što se Elektroprivredom Srbije kao najvažnjijim preduzećem u proteklih šest godina rukovodilo katastrofalno a EPS mora iz ove krize da izađe ne na kolenima već na nogama”, naglasila je ministarka.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: