Podeli vest

Komentarišući događaje na naftovodu “Družba”, Mihajlović je rekla da veruje da je u pitanju sabotaža i istakla da je u toku energetski svetski rat.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/NIKOLA MLADENOVIC/ARHIVA

Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija spremna što se tiče gasa koliko jedna država može da bude spremna, ali je istakla da je u toku, kako smatra, energetski svetski rat, a da posle njega, kako je rekla, može da sledi samo svetski rat.

Komentarišući događaje na naftovodu “Družba”, Mihajlović je rekla da veruje da je u pitanju sabotaža i istakla da je u toku energetski svetski rat.

“Još nemamo upotrebu nuklearnog oružja, ali je u toku energetski svetski rat. Ovo što se događa na “Družbi” koji je najveći svetski naftovod koji ima 4.000 kilometara i kojim ide, pre svega ruska nafta, produžetak je onoga što se desilo na Severnom toku, gde je došlo do sabotaža, pa imamo ne samo izlivanje gasa, već i nemogućnost da se on koristi. Energetska i saobraćajna infrastruktura su kritične infrastrukture i ako njih nemate nemate nacionalnu ekonimiju i privredu i sledeći korak suštinski je svetski rat”, rekla je Mihajlović gostujući na TV Prva.

Ona je dodala da je to ozbiljna stvar za sve i da će uticati na sve u Evropi, a što je najgore, ističce, idemo u sve goru situaciju.

Kaže da će Evropa imati manjak struje, jer je Ukrajina, zbog ruskog bombardovanja njene infrastrukture, prekinula izvoz struje u Evropu i navodi da je Savet EU saopštio da je ove godine EU platila više od 300 milijardi evra za uvoz struje.

“Bombarduju se elektroenergetska postrojenja, ne grafitnim bombama kao kod nas pa smo sve mogli da sredimo za pola sata. Tamo više nema nekih termoelekrana, visokonaponske mreže, i Evropa će imati problem, a cene će biti mnogo više. Ja se nadam da ćemo uštedeti da bi što manje uvozili i mislim da možemo da uštedimo bar 15 odsto”, rekla je Mihajlović.

Drugo deo teksta OVDE


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: