Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je objasnila da je uvoz smanjen najviše jer su kiše podigle nivo akumulacija hidroelektrana za 20 odsto

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/ARHIVA

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je uvoz električne energije smanjen na jedan odsto potreba, zbog punijih akumulacija hidroelektrana, ali da će svejedno morati da se smanji potrošnja, da bismo štedeli novac za uvoz struje.

“Mi smo prethodnog dana uvezli samo jedan odsto, ali smo prethodnih dana uvozili četiri, 11 i 12 odsto. Od oktobra prošle godine do septembra ove, Srbija je dala 1,1 milijardu za uvoz struje. Noćas smo blizu jedan odsto uvezli, što nas je koštalo blizu 240.000 evra“, rekla je ministarka na stručnoj konferenciji “Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji“.

Ona je objasnila da je uvoz smanjen jer su kiše podigle nivo akumulacija hidroelektrana za 20 odsto, a prethodnih dana je 4,6 odsto električne energije proizvedeno iz vetra, što je takođe uticalo na smanjenje uvoza.

Naglasila je da preporuke štednje struje nisu date da bi se izbegle restrikcije, jer država procenjuje da će struje biti na tržištu, već da bi se izbegli troškovi uvoza.

Ministarka je rekla da je rok za dostavljanje planova uštede struje pomeren na 1. oktobar i istakla da su lokalne samouprave dale vrlo precizne predloge ušteda, za razliku od javnih preduzeća, a naročito EPS-a za koje je rekla da su poslali paušalne planove ušteda.

Mihajlovićeva je naglasila da su iz planova uštede izuzeti vrtići, škole, bolnice, socijalne ustanove, ali je dodala kako se očekuje da se u tim ustanovama štedi tako što će se isključivati sijalice tamo gde nisu potrebne.

Minsitarka je poručila da sve toplane na gas imaju dovoljno gasa, kao i da je nabavljeno dvostruko više mazuta za slučaj da neke od njih budu morale da pređu na mazut.

Dodala je da su takođe obezbeđene neophodne zalihe lož ullja i uglja za one toplane koje koriste te energente.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: