General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović izjavio je da je četiri meseca obaveznog služenja vojnog roka dovoljno za obuku jer su mladi inteligentiniji i oprema savremenija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

“Predvojnička obuka je nekad trajala 15 dana, da neko kaže da je obučen da koristi pušku. Danas imamo savremeno oružje i mladi su intelektualno sposobniji. Ranije da bi izvršio artiljerijsko gađanje, pomoćno sredstvo je bilo olovka i papir i neki srednjoškolac ili student koji zna da izračuna elemente. Danas to radi kompjuter i oni znaju da ga koriste”, rekao je Miladinović za Tanjug.

Odgovarajući na pitanje da li će vojska “prevaspitati” omladinu, Miladinović je rekao da smatra da je omladina dovoljno vaspitana, kao i da poznaje probleme države.

“Prema svim anketama, najveći broj mladih i starijih su, preko 50 odsto, za služenje vojnog roka”, rekao je Miladinović.

Ističe da je zamrzavanjem obaveznog služenja vojnog roka za 13 godina Vojska Srbije izgubila na masovnosti i da danas nema omladine koja ima manje od 30 godina starosti, a koja se prijavljuje na dobrovoljno služenje.

Dodaje da je važan aspekt služenja vojnog roka i disciplina koja se tamo usvaja, ali koja je, svakako, prema pravilima i propisima.

“U vojsci se stalno stvara kolektiv i borba da kolektiv bude najuspešniji u okviru svoje jedinice. Tu je i poštovanje autoriteta i vojna disciplina je zasnovana prema pravilima i propisima”, rekao je Miladinović.

Dodao je da je državi potrebna priprema za odbranu i snažna vojska, ali da Srbija nije zemlja koja ima u planu da ratuje na tuđim teritorijama i da, koliko god da državu obavezno služenje vojnog roka može da košta, o ceni ne treba da se razmišlja.

“Država mora da bude spremna za odbranu, ne sme da se razmišlja o ceni”, smatra Miladinović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: