Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da se neće obazirati na upozorenje Ustavnog suda Hrvatske da ne sme da učestvuje u izbornom procesu i da će, ukoliko se taj sud, kako je rekao, usudi da poništi izbore, to biti “državni udar”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/FOTO HINA/ MLADEN VOLARIĆ (STF)

Milanović je na Plitvicama ponovio da se upozorenje Ustavnog suda ne odnosi na njega jer nije reč o odluci, prenela je Hina.

Milanović je naveo da Ustavni sud može da “unese veliki nered u Hrvatskoj” i dovede do, kako je naveo, onoga što hrvatski premijer Andrej Plenković već godinama radi, a to je “sluđivanje”.

Milanović je zakazao parlamentarne izbore u Hrvatskoj za 17. april, nakon raspuštanja hrvatskog parlamenta 14. marta.

Milanović je najavio da se kandiduje kao nezavisni i nestranački kandidat na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).

Parlamentarni izbori su prvobitno bili planirani za jesen, ali je vlada odlučila da ih održi pre izbora za Evropski parlament u junu.

Ustavni sud Hrvatske upozorio je 18. marta da aktuelni predsednik Zoran Milanović ne sme da bude kandidat za poslanika kao nezavisni kandidat, niti kandidat za predsednika Vlade bilo koje političke opcije, kao ni da na bilo koji način učestvuje u izbornoj kampanji.

Ustavni sud je naveo da Milanović, ukoliko želi da se kandiduje mora da podnese ostavku na funkciju šefa države, nakon čega dužnost predsednika preuzima predsednik sabora, a da izbori za predsednika moraju biti održani u roku od 60 dana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ