Podeli vest

Američko ministarstvo finansija juče je na listu sankcija zvaničnika u BiH dodala Marinka Čavaru i Alena Šeranića.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

milanović
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR/arhiva

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da su američke sankcije prema predsedniku FBiH Marinku Čavari “bahato terorisanje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda” i da Hrvatska treba da ga zaštiti.

Američko ministarstvo finansija juče je na listu sankcija zvaničnika u BiH dodala funkcionera HDZ BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD, s objašnjem da su “sledili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH” i potkopavali Dejtonski mirovni sporazum.

Iz Kabineta Milanovića saopšteno je da je reč o “bahatom terorisanju legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH” kojem Hrvatska “mora pružiti svu potrebnu zaštitu”.

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, “politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha” tog sporazuma “svoje prste imala i još ima i američka diplomatija”, s visokim predstavnicima za BiH, navodi hrvatski predsednik.

“Ako ko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumevaju legitimno biranje i predstavljanje u telima vlasti – onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prete i sankcionišu ih”, naveo je Milanović.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: