Podeli vest

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da stanje koje već duže vremena traje na Kosovu i Metohiji zbog akcija Prištine, a tiče se posledica radikalnih mera poput zabrane dinara, prete da dovedu do egzodusa Srba sa KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

“Uslovljavaju praktično stanje pred egzodus. Jer ovo što mi gledamo, nemogućnost da ljudi normalno žive, da normalno pribavljaju hranu, nemogućnost da institucije funkcionišu, od kojih zavisi elementarni život. Mislim na vrtiće, na škole, na zdravstvo koje je najvažnije”, rekao je Milivojević za Tanjug.

Za njega rezultat današnjeg sastanka u Briselu nije iznenađenje i podsetio je na najave iz Prištine pred sastanak – premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija i glavnog prištinskog pregovorača Besnika Bisljimija, iz kojih se videlo da neće biti napretka u dijalogu, jer Priština, kako je naveo, ne odustaje od svojih maksimalističkih ciljeva.

“A bojim se da neće biti napretka ni na terenu, ukoliko ne bude neke ozbiljne intervencije zapadnih centara moći, koji su jedini u stanju da ovu stvar preseku i da spreče najgori mogući scenario, koji je na vidiku”, istakao je Milivojević.

Prema njegovima rečima, očigledno je da nekome treba paravan da se održava dijalog i da se stvara utisak da “neki proces traje”.

Objasnio je da dijaloga praktično nema i da je to očigledno i zbog današnjeg neuspelog razgovora i sa jasnom porukom da prištinska strana neće da odustane od svojih maksimalističkih ciljeva i politike koju najavljuje, vezanu i za pitanje dinara.

Tako je, Milivojević smatra, trenutno stanje dijaloga u vakuumu, za koji Srbija nije kriva, niti od nje nešto zavisi, već je, kako je naveo, Srbija opredeljena za dijalog i po svaku cenu će tražiti rešenje, kako bi pomogla svom narodu na Kosmetu.

Ocenio je da će Srbija koristiti sve političke i druge mehanizme da utiče da srpski narod na KiM nekako dođe do elementarnih uslova za život i dodaje da je izuzetno važno i da se međunarodna zajednica izjasni o tome.

“Pitanje je da li postoji politička volja, da li mogu i hoće. Ja bih rekao da mogu, ali da neće. Imam utisak da ne postoji politička volja da se odlučujuće utiče na prištinsku stranu. Ima mehanizama, ima sredstva i može da se utiče u ovom konkretnom slučaju, da se ova stvar spreči. To mogu da urade sada, iz prostog razloga što je korišćenje evra kao valute Evropske unije nelegalno na prostoru Kosova i Metohije”, poručio je Milivojević.

Ukazao je na to da trenutna situacija produbljuje eskalaciju i ocenio je da je produktivno rešenje vraćanje dijalogu- da se opet počne govoriti o uspostavljanu Zajednice srpskih opština (ZSO).

Milivojević je naveo da bi situacija bila drugačija da Srbi imaju ZSO, ali smatra da se ZSO ne uklapa u strateške ciljeve Prištine i poručio je da ne bi mogao Kurti ovako da se ponaša da nema neku podršku iza sebe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: