Podeli vest

Miloš Cvetkov iz Dimitrovgrada koji se bavi mlečnim govedarstvom pobednik je konkursa “Najdomaćin u 2023” koji je organizovan uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije (PKS).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ


Pobedniku je danas u PKS uručeno priznanje i nagrada od dva miliona dinara.


Inače, danas su u PKS proglašeni i po dva Najdomaćina u 2023. u pet kategorija i to u stočarstvu, ratarstvu, voćarstvu, povrtarstvu i organskoj proizvodnji i njima su uručene nagrade od po 500.000 dinara.


Kako je rečeno na proglašenju pobednika za ovo takmičenje čiji je ukupan nagradni fond bio sedam miliona dinara se prijavilo preko 400 domaćinstava iz cele Srbije, a stručni žiri je u uži izbor izabrao 50 kandidata.


Za Najdomaćina u kategoriji organska proizvodnja proglašeni su Pavle Đorđević i Dragiša Ignjatović, u kategoriji povrtarstvo pobednici su VojoTošović i Slavoljub Nikolić, a u kategoriji voćarstvo Radenko Novaković i Živorad Ranković.


Za Najdomaćina u 2023. u kategoriji ratarstvo proglašeni su Milan Tomić i Lazar Ćalić, dok su pobednici u kategoriji stočarstvo Erika Horvat Samu i Goran Bojović.


Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković kazala je proglašavajući pobednika da je izbora “Najdomaćina 2023” prava prilika da se promoviše dobra priču o poljoprivredi, jer kako je kazala stalno se pričamo o nekoj negaciji u poljoprivredi.
Ona je naglasila da su za nju svi prijavljeni, kojih nije bilo malo u ovom takmičenju, podjednako pobednici i da svako od njih bez problema može da ponese titulu “najdomaćin”.


“Meni je ovaj karavan potpuno dao jedan drugi pogled na Srbiju i jedan drugi pogled na poljoprivredu u Srbiji. I nekako potpuno se drugačije osećam to gostoprimstvo koje mi kao ljudi u svojoj kulturi imamo,a uopte ne koristimo i ne pričamo o tome dovoljno. Mi smo toliko jedan gostoprimljiv narod”, kazala je ona.

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ


Tanasković je dodala i da nagrade koje su uručene pobednicima su simbolične i da pokozuju da su podrška i da su domaćini vidljivi za državu.
Ona je naglasila i da je u ovoj godini u poljoprivredi Srbije učinjena “revolucija” dodajući da je sinoć saznala da je u najtraženiji pojam u 2023. godini na internetu u Srbiji bio “e-agrar”.


“Napravili smo iskorak u digitalizaciji pooljoprivrede u Srbiji, subvencije smo uvećali više nego duplo, negde četiri puta, negde 60 odsto. Izdvajanja od 40 milijardi do 115 milijardi dinafra koliko je u ovoj godini, je revolucionarni korak kojem niko nije mogao da se nada, pa ni ja kada sam došla sa idejom da promenim nešto u poljoprivredi”, kazala je Tanasković


Ministarka je dodala I da je ova godina bila za poljoprivredu posebno teška i zbog kjlimatskih promena i naglasila da se u budućnosti mora naći model po kojem će se osiguravati kako bi se poljoprivrednici zaštitili od oluja i svih drugih klimatskih promena koje nas očekuju.


“To pomeranje svesti o potrebi za osiguranjem kod poljoprivrednika, otvara vrata da im država kada su velike katastrofe pomogne.I 2024, verujte, nema razloga da se plašite u tom finansijskom delu podrške države, jer je budžet ponovo veći nego što je ove godine”, naglasila je ona.


Predsednik PKS Marko Čadež čestitao je svim nagrađenima na hrabrosti, kreativnosti i tome što se kako je naglasio svaki dan bore da u ne toliko lakim uslovima sačuvaju tradiciju ali istovremeno i da uvedu ono što je moderno.


“Vi čuvate vašu kuću, ali i našu zemlju time što proizvodite vaše proizvode u zemlji gde živite, plaćate poreze, doprinose i sve ono što je potrebno”, kazao je on.


Čadež je dodao, da će to udruženje privrednika uvek biti tu za poljoprivrednike kako bi im pomoglo i povezalo sa dobavljačima, ali tu su i članice srednjih firmi koje su spremne za podržanje ovaj projekt.


“Tu smo i da organizujemo biznis forume na kojima ćete se sresti sa konkurencijom, sa drugim tržištima. To je ono što želimo sa vama da radimo. Kroz edukaciju i našu poslovnu akademiju i da uvek budemo tu da vam pomognemo da dođete do najnovijih saznanja, novih tehnologija”, kazao je on.


Kako je rečeno na današnjem proglašenju Najdomaćina u 2023, ovaj izbor podržale su i svoj doprinos dale i kompanije Imlek, Banca Intesa, Dunav osiguranje, projekat konkurentne poljoprivrede SCAP, Yuhor, Al Dahra i Carnex.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: