Podeli vest

Ministarka za rad Darija Kisić ponovo se danas u Beogradu sastala sa predstavnicima radnika kragujevačkog Fijata

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kisić
FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ARHIVA

Ministarka za rad Darija Kisić ponovo se danas u Beogradu sastala sa predstavnicima radnika kragujevačkog Fijata.

Radnici Fijata su u petak protestovali u Kragujevcu sa zahtevom da menadžment kompanije izađe pred zaposlene sa konkretnim informacijama o programima za odlazak iz firme ili rad u inostranstvu, a predstavnici sva tri sindikata su održali sastanak sa ministarkom Kisić, koja ih je primila na razgovor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će država pomoć radnicima Fijata i da će njihove predstavnike na razgovor u ponedeljak ili utorak primiti i premijerka Ana Brnabić.

Gostujući na TV Prva Vučić je na pitanje šta će se dešavati sa radnicima Fijata koji su nezadovoljni zbog ponude kompanije da napuste fabriku ili odu da rade u inostranstvo, rekao da je Stelantis privatna firma i da on ne može njima da govori šta će da rade, ali da će država pomoći radnicima koji ne budu zadržani slično kao što je pomogla radnicima Geoksa – da dobiju drugi posao.

“Potpisali smo ugovor i subvencionisaćemo proizvodnju električnog modela da bi zaštitili Kragujevac i radnike Fijata, novi model će biti mnogo uspešniji od 500 L i ovaj novi ugovor biće 100 puta povoljniji nego prethodni ugovor”, naveo je Vučić.

On je naveo da je od 1.100 radnika Geoksa, koji je napustio Srbiju, njih 500 dobilo posao u Teklasu posredstvom države, dok je ostalih nekoliko stotina dobilo posao u nemačkoj kompaniji.

“I svi imaju značajno veće plate nego u Geoksu, kao što će i u fabrici električnog fijata biti veće nego kada su proizvodili 500 L”, naveo je Vučić.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: