Podeli vest

Promena statusa iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo u vlasništvu države nije nikakav ”korak ka privatizaciji”. EPS ostaje u 100 odsto vlasništvu države”, poručuju iz Ministarstva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

eps
Foto: Shutterstock

Planirana promena statusa EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo u vlasništvu države nije nikakav “korak ka privatizaciji”, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike i poručuju da EPS ostaje 100 odsto u vlasništvu države.

U resornom ministarstvu kažu za Tanjug da je transformacija EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo u vlasništvu države odavno trebalo da bude urađena, jer više od 10 godina ne postoji zakonski osnov da bude javno preduzeće.

“U pitanju je usklađivanje pravne forme JP EPS sa zakonom. Da bi se promena izvršila neophodna je i procena vrednosti kompanije”, navode iz Ministarstva.

Dodaju da je, primera radi, sve isto urađeno i sa EMS AD koje je sa blažim zakašnjenjem, ali na kraju ipak postupilo u skladu sa zakonom i već godinama funkcioniše kao akcionarsko preduzeće koje je u potpunosti u vlasništvu države.

To preduzeće je 8. novembra 2016. godine promenilo pravnu formu i postalo nejavno akcionarsko društvo u potpunosti u vlasništvu Republike Srbije.

“Dakle, promena statusa iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo u vlasništvu države nije nikakav ”korak ka privatizaciji”. EPS ostaje u 100 odsto vlasništvu države”, poručuju iz Ministarstva.

Ukazuju da to Ministarstvo i vlada nisu bili zadovoljni poslovanjem JP EPS, koje nema nikakve veze sa njegovom pravnom formom.

“Cilj Ministarstva i vlade je da se u narednim godinama uradi mnogo toga na razvoju ovog preduzeća koje je ključno za energetsku bezbednost zemlje”, naveli su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Nova.rs je objavila da država tajno priprema prodaju EPS-a i da su došli do niza nezvaničnih i zvanicnih informacija o budućnost tog preduzeća, koje govore u korist toga da je privatizacija neminovna i da bi transformacija u akcionarsko društvo trebalo da bude završena do početka 2023. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: