Podeli vest

Kancelarija za kontrolu strane imovine pri američkom Ministarstvu finansija u okviru novog kruga ekonomskih sankcija, imenovala je dva pojedinca i 12 entiteta sa Zapadnog Balkana za koje se tvrdi da su povezani sa štetnim uticajem Rusije u regionu i korupcijom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SAD SRBIJA AMBASADA
Foto: Shutterstock

Na proširenoj listi sankcija američkog ministarstva je srpski političar Miša Vacić, zbog, kako se navodi, učešća na nelegitimnim referendumima o aneksiji koje je organizovao Kremlj na teritorijama Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022, saopštio je Stejt department.

Na listi se nalazi i bivši ministar u Vladi Srbije Nenad Popović kao i kompanije povezane sa njim. Za Popovića se navodi da održava bliske veze sa Kremljom i “koristi svoju mrežu za koruptivne šeme u cilju ličnog bogaćenja.

Ovi pojedinci i entiteti ometaju ključne reforme i napredak ka pristupanju EU, ocenjuje se u saopštenju ii navodi da američka vlada ima za cilj da “promeni ponašanje onih koji su umešani i da se bori protiv lokalne korupcije, organizovanog kriminala i nezakonitih poslova i trgovine uticajem koji unapređuju ruski štetni uticaj”.

Na listi sankcija su i Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Miodrag Davidović i Branislav Mićunović iz Crne Gore, kao i Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Severne Makedonije, objavljeno je na sajtu američke Kancelarije za kontrolu strane imovine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: