Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom zabrane ulaska ministru u vladi Srbije Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Skupština Srbije
Skupština RS, Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije je osudilo zabranu ulaska ministru bez portfelja zaduženom za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac i istaklo da je tim činom Hrvatska, članica Evropske unije, uskratila slobodu kretanja, koja je jedno od osnovnih prava na kojima počiva evropska zajednica.

“Ovaj gest je posebno neprihvatljiv jer se njime uskraćuje pravo Republici Srbiji na odavanje pijeteta žrtvama stravičnih ustaških zločina, među kojima su najbrojnije bile srpske žrtve”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Istovremeno, dodaje se, ovakav neadekvatan tretman ministra u Vladi Srbije nosi “krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljem razvoju odnosa Srbije i Hrvatske”.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ovom prilikom ističe da Srbija ostaje opredeljena za vođenje dobrosusedske politike sa Hrvatskom, na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja evropskih i antifašističkih vrednosti, uz očekivanje da hrvatska država poštuje navedene vrednosti“, ističe se u saopštenju.

Milićeviću je juče je zabranjeno da položi cveće i zapali sveću kod spomenika žrtvama ustaškog logora Jasenovac, saopšteno je ranije iz Milićevićevog kabineta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: