Podeli vest

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je prvi dan završnog ispita, tokom koga su učenici osmog razreda polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, protekao u redu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije/Bilten.rs

škola
Foto: Pixabay

Ističe se i da su danas su završni ispiti polagali i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, koji iz nekog razloga nisu završili osnovnu školu.

“Pregledanje testova, prve smene koje je bilo planirano u 14 časova, pomereno je zbog reorganizacije rada, s obzirom da je ove godine povećan broj skening centara. Informacije koje su se pojavile u javnosti da je sistem pao nisu tačne i u toku je skeniranje testova”, navosi se u saopštenju.

Učenici će sutra, u četvrtak, 22. juna polagati test iz matematike u 9 časova, dok će u isto vreme u petak, 23. juna rešavati test iz jednog od pet predmeta za koji su se ranije opredeli. Kako se navodi, pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola u nedelju, 25. juna 2023. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 28. juna 2023.

Najčešći izborni predmet biologija

Najviše đaka opredelilo se za biologiju – 38 odsto, geografiju – 29 odsto, istoriju – 16 odsto, hemiju – devet odsto i fiziku – osam odsto.
On je rekao da polaganje traje 120 minuta i samim postupkom polaganja je predviđeno da učenici ne mogu da napuste prostoriju prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta.

Pomoćnik ministra je rekao da učenici i roditelji ne treba da brinu i da u srednjim školama ima dovoljno mesta.
“Imamo 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u sistemu, a u srednjim školama imamo oko 75.800 slobodnih mesta. Tako da ima dovoljno mesta za sve”, rekao je on.

Pašić je istakao da očekuje da se osmaci dobro pripreme i uputio je zahvalnost nastavnicima koji su sa njima imali u prethodnom periodu pripremnu nastavu kako bi što bolje uradili svoj završni ispit.

Pašić je rekao da završni ispit ima trostruku ulogu – prva je sertifikaciona, i u ovom slučaju, svi osmaci moraju da izađu na završni ispit

“Sledeći korak u okviru završnog ispita je selekciona funkcija, to znači da učenici mogu da dobiju 40 poena na ova tri testa, srpski odnosno maternji jezik – 14 poena, na matematici takođe 14 poena, a na izabranom testu 12 poena. Treća funkcija je evaluaciona. Što znači da škole na osnovu rezultata završnog ispita rade kasnije evaluaciju i procenu da li je ocenjivanje učenika u skladu sa njihovim postignućima. Preduzimaju i određene aktivnosti za unapređenje sistema obrazovanja”, objasnio je pomoćnik ministra.
Ono što je pravilnikom definisano da učenik koji ima manje od 50 poena iz škole i sa završnog ispita, kako je rekao Pašić, ne može da upiše četvorogodišnju srednju, odnosno, može da upiše trogodišnju srednju školu.

Pored srpskog jezika, završni ispit se polaže na još osam jezika – na albanskom, bugarskom, slovačkom, rusinskom, mađarskom, rumunskom, hrvatskom i bosanskom jeziku.

Najviše pored srpskog jezika, kako navodi on, polaže se ispit na mađarskom jeziku, pa zatim na bosanskom jeziku.
“Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je nadležna institucija koja radi samu izradu testova i pripremu, štampanje testova. Sama distribucija testova se realizuje dan pred završni ispit u saradnji sa JP “Pošta Srbije” i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u obezbeđenim kutijama, u sigurnosnim kesama, pod pratnjom policije dolazi do punktova gde se kasnije stavlja u sefove“, kazao je Pašić.

Dodao je da testove preuzimaju direktori škola i stavljaju ih u sef do dolaska supervizora.

Pašić je objasnio da učenici na polaganje testova dolaze u 8 časova u školu, gde ih čekaju odeljenske starešine, proveravaju da li su poneli đačku knjižicu, zatim se proverava da li su učenici poneli pribor koji je predviđen za taj dan i u 8.30 ulaze u prostor u kome će polagati završni ispit.

“Pozivam učenike da ne žure, da polako pročitaju sva uputstva i da krenu u izradu testa. Savet je da rade polako i ono što znaju, najpre da popune grafitnom olovkom, a kasnije da podebljaju hemijskom”, rekao je on.
Test se sastoji iz pitanja zatvorenog i otvorenog tipa.

“Svakako postoje standardi postignuća na osnovu kojih se prave testovi – imamo osnovni, srednji i napredni i tu bude otprilike osam pitanja osnovni nivo, sedam srednji, pet pitanja negde napredni nivo”, objašnjava on.
Pašić je rako da će preliminarni rezultati biti objavljeni u nedelju 25. juna do 8 časova ujutru na sajtu Moja srednja škola, a da odmah roditelji imaju mogućnost prvostepenog prigovora komisiji ukoliko misle da neki zadatak nije vrednovan kako treba i to mogu da urade elektronskim putem.

Ukoliko ne mogu elektronski, dodaje on, mogu i neposredno u školi da vide rezultate u ponedeljak 26. juna.
Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna, nakon čega sledi popunjavanje liste želja, a 3. jula već ide raspodela po školama, zaključio je Pašić.

Kakvi će biti testovi?

Kada je reč o strukturi testova, kroz oblasti, kako je naveo, poštuju se uvek iste oblasti, one koje su date u pravilnicima i ostaloj regulativi i to se neće promeniti.

“Svaki osmak može da pogleda završni ispit od prošle i pretprošle godine i probne završne ispite i to će biti ponovo ispoštovano i u smislu oblasti i u smislu raspodele zadataka na tri nivoa – osnovnom, srednjem i naprednom. Struktura zadataka je na neki način tajna, ali svako ko pogleda nekoliko poslednjih testova videće da struktura konvergira ka sličnom izgledu. Poštovaćemo ono što su imala prethodne generacije, ništa neće biti teže, niti postoji bilo šta oko čega bi osmaci trebalo da se sekiraju. Gradivo je ono koje su učili u školi i sve što su izučili u školskom programu bez problema će položiti malu maturu”, rekao je Ranđelović.

Kako se boduje?

Testovi iz srpskog jezika i matematike nose po 14 poena, dok test iz premeta koji đak izabere (biologija, istorija, geografija, fizika ili hemija) nosi 12 poena. Maksimalan broj poena koje učenik može da osvoji na završnom ispitu je 100, i to ovako:

14 poena iz srpskog jezika + 14 poena iz matematike + 12 poena iz predmete po izboru + 60 poena koje đak nosi iz škole = 100 poena

Određeni broj poena đak može dobiti i za uspehe na međunarodnim i državnim takmičenjima tokom osmog razreda.

Kada će biti rezultati?

Preliminarni rezultati su 25. juna do 8 sati, prigovor je istog dana moguće podneti u elektronskoj formi od 8 do 15 sati. Nezadovlji odgovorom mogu se narednog dana u istom terminu obratiti drugostepenom organu. Konačni rezultati će biti objaljeni 28. juna do 8 sati.

Kalendar male mature

  • Mala matura, srpski/maternji, 21. jun
  • Mala matura, matematika, 22. jun
  • Mala matura, treći test, 23. jun
  • Objavljivanje preliminarnih rezultata 25.jun
  • Objavljivanje konačnih rezultata, 28. jun
  • Popunjavanje liste želja elektronski, 29-30. jun
  • Predaja liste želja u osnovnoj školi, 29-30. jun
  • Konačna lista želja učenika, 2. jul
  • Raspodela po školama, 3. jula

Za upis u srednje škole planirano je 75. 853 mesta. U srednjem stručnom obrazovanju ukupno ima mesta za 57.409 učenika, dok je za obrazovanje po dualnom modalitetu predviđeno 3.782 mesta


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: