Ministri spoljnih poslova iz grupe G20 okupili su se danas u Rio de Žaneiru da razgovaraju o svetskim tenzijama i načinima za poboljšanje multilateralne organizacije u pripremi za njihov godišnji samit lidera kojim predsedava Brazil.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Silvia Izquierdo/TANJUG

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva postavio je reformu globalnog upravljanja kao glavni prioritet G20 ove godine, zajedno sa suzbijanjem klimatskih promena i smanjenjem siromaštva, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa Lulom u Braziliji na putu za Rio i izrazio podršku SAD njegovoj agendi predsedavanja G20 u borbi protiv gladi i siromaštva, mobilizaciji protiv klimatske krize i efikasnijem globalnom upravljanju, rekao je portparol Metju Miler novinarima.

Blinken je sa Lulom razgovarao o sukobu u Gazi, nakon što je lider Brazila uporedio izraelski rat u Gazi sa nacističkim genocidom tokom Drugog svetskog rata.

Lula je kritikovao Ujedinjene nacije što nisu uspele da reše sukob između Izraela i Palestinaca, a njegove prošlonedeljne optužbe za zločine Izraela u Gazi izazvale su diplomatsku krizu.

Dvodnevni sastanak trebalo bi da počne u marini u Riju otvorenom diskusijom o globalnoj situaciji i njenim sukobima, uključujući ratove u Ukrajini i Gazi.

Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov suočiće se za stolom po prvi put otkako su nakratko razgovarali licem u lice na prošlogodišnjem sastanku ministara spoljnih poslova u Nju Delhiju.

Nije planiran njihov međusobni sastanak.

Kao inovaciju, Brazil će predložiti održavanje drugog sastanka ministara spoljnih poslova G20 u septembru tokom Generalne skupštine UN u Njujorku kako bi se unapredili razgovori o globalnom upravljanju, rekao je brazilski diplomata Maurisio Lirio, a sve države članice UN biće pozvane da učestvuju.

G20 predstavlja oko 85 odsto globalnog BDP, preko 75 odsto globalne trgovine i oko dve trećine svetske populacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: