Podeli vest

Pripadnici takozvane Kosovske policije ponovo su provocirali okupljene Srbe u Zvečanu, kada su vozilom ušli u ulicu u kojoj su okupljeni građani koji traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada i gde KFOR obezbeđuje da ne dolazi do kontakta između građana i policijaca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

To se dogovrilo ubrzo nakon što su pripadnici Kfora delimično uklonili žicu oko opštinske zgrade. Policajac koji je upravljao automobilom rekao je da nije došao da provocira već da dostavi hleb, kako je rekao, svojim kolegama u zgradi opštine.

Građani sada nisu dozvolili da vozilo napusti mesto uz samu ogradu koju su postavili pripadnici KFOR-a, a posle nekoliko minuta, KFOR je omogućio da se policijsko vozilo pomeri prema zgradi opštine. Do sada je policajcima hrana dostavljana iz druge ulice, na kojoj nema okupljenih građana.

Srbi sa severa KiM: Protesti do ispunjenja zahteva

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, ispred zgrada lokalne samouprave, Srbi već osmi dan protestuju, tražeći da pripadnici policije napuste opštinske zgrade u koje su nasilno ušli, uvodeći albanske gradonačelnike. U sve tri opštine pripadnike policije i zgrade opština, obezbeđuju pripadnici KFOR-a, a između njih i građana je bodljikava žica.

U Zvečanu su vojnici međunarodne mirovne misije i dalje raspoređeni i na pet raskrsnica i u samom gadu, što je bio jedan od zahteva Srpske liste i okupljenih Srba, kako bi se izbeglo da takozvana Kosovska policija prolazi u blizini okupljenih građana i eventulano izazivanje incidenata.

Srbi sa severa Kosova i Metohije traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada u kojima se trenutno nalazi, da albanski gradonačelnici ne ulaze u te objekte, kao i da se na slobodu puste Radoš Petrović i Dušan Branković, koji su uhapšeni zbog napada na vojnike KFOR-a, iako su snimci pokazali da su uhapšeni pre početka sukoba.

Pripadnici specijalne policije takozvanog Kosova su i dalje raspoređeni na nekoliko mesta duž magistralnog puta od Kosovske Mitrovice do administrativnog prelaza Jarnije.

Njihovo povlačenje sa severa Kosova i Metohije, jedan je od uslova povratka Srba u prištinske institucije


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!