Podeli vest

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nazvao je danas ciničnom izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova da je Rusija u ratu nakon što se Zapad umešao na strani Ukrajine i ocenio da ona pokazuje da je EU u pravu što radi na poboljšanju i jačanju svoje odbrambene gotovosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šarl mišel
Foto: Shutterstock

“Sa jedne strane, ne želimo da širimo anksioznost u evropskim društvima, to je vrlo jasno. Sa druge strane, moramo da budemo lucidni i moramo da kažemo našim građanima širom EU da, ako želimo mir, ako želimo bezbednost i stabilnost, izuzetno je važno da unapredimo naše odbrambene kapacitete, našu odbrambenu sposobnost i izgradimo pravu Evropsku uniju u pogledu odbrane”, rekao je Mišel na kraju samita lidera EU u Briselu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, na pitanje da li je EU spremna za rat nakon izjave Peskova, rekao da je takva izjava veoma značajna i cinična jer je Rusija dve godine ponavljala da to nije rat protiv Ukrajine, već specijalna vojna operacija.

“Portparol Kremlja je danas proglasio ratno stanje u Rusiji”, rekao je Mišel i ocenio da ta objava pokazuje da su razgovori koje su lideri EU vodili o Ukrajini i pripremi za evropsku odbrambenu strategiju relevantniji nego ikada ranije.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen rekla je da izjava Peskova dokazuje da je Kremlj “izdao ruski narod” u protekle dve godine jer je, kako je navela, sakrivao činjenice i negirao da je Rusija u ratu.

Peskov je prethodno rekao da je, nakon što se Zapad umešao u specijalnu vojnu operaciju na strani Ukrajine, specijalna vojna operacija prerasla u rat.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ