Ne samo da moramo prilagoditi svoju garderobu trenutnim vremenskim uslovima i temperaturnim kolebanjima, već i našu kožu. Ovo poslednje treba nadograditi u smislu zaštitnog premaza. Ali kako? Na šta treba da obratimo pažnju? I kakvu ulogu igra vitamin E? Pitanja na pitanja – odgovorićemo za vas!

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Verovatno ste svi čuli za ovaj super odličan vitamin E. I to što se kaže da je izuzetno dobar za našu kožu . Ali znate li i zašto? Čistimo sto (i čistimo kožu) i razjašnjavamo stvari.

Šta je vitamin E?

Naučno ime je tokoferol… ali radi jasnoće radije se držimo vitamina E. Pored svih pozitivnih svojstava, zaštita od slobodnih radikala je jedan od najvažnijih efekata. Slobodni radikali su agresivni molekuli koji nastaju tokom prirodnih metaboličkih procesa u telu. Uništavaju kožne masti, ćelijske membrane i proteine . Rezultat: Koža postaje oslabljena, izgleda bleda i pojavljuju se bore . Kao moćan antioksidans, vitamin E se bori protiv ovih toksičnih molekula i štiti kožu. 

Šta vitamin E čini koži?

Vitamin E ne samo da obezbeđuje vlagu gornjem sloju kože , već i sloju rožnjače ispod njega. Šta to tačno znači? Koža može dugoročno da skladišti više vlage, što je velika prednost, posebno u hladnim mesecima. Mnoge kreme sadrže mineralna ulja i silikone koji deluju brzo, ali samo kratko. Zato svojoj koži činite uslugu ako ojačate zaštitnu barijeru vitaminom E. Rezultat: ujednačen ten , manje bora i veća elastičnost.

Foto: Pixabay

Lep sporedni efekat: zbogom ožiljci!

Što smo stariji, barijerna funkcija naše kože više slabi. To može da izazove male pukotine kroz koje spoljni stimulansi mogu lakše da prodru u kožu i podstiču stvaranje crvenila i bora. Trenutne temperaturne fluktuacije nisu nužno korisne. I zato vitamin E ponovo dolazi u igru: stimuliše stvaranje novih ćelija i odlaže starenje. Ožiljci i bubuljice se takođe  plaše vitamina. Zapaljenja se povlače i nestaju kada se tretiraju aktivnim sastojkom u obliku bogatog ulja. 

Savet: Vitamin E se takođe može uzimati u obliku kapsule – to daje koži dodatni podsticaj vlažnosti iznutra. I na kraju krajeva, dvaput je bolje!


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: