U Holandiji je otkriven zabrinjavajući porast slučajeva upale pluća među decom, što odražava sličan porast u Kini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Holandski zdravstveni stručnjaci kažu da se uglavnom radi o osobama u dobi od pet do 14 godina, piše Dejli Mejli, a prenosi Jutarnji list.

“Podaci pokazuju da su stope bolesti, koje mogu biti opasne po život, sada već gotovo dvostruko više od vrhunca zabelezenog prošle godine”, navode mediji.

Ova vest stiže istovremeno dok se Kina bori s vlastitim “tajanstvenim” porastom broja slučajeva upale pluća, a mediji navode da su bolnice “pretrpane bolesnom decom”.

Snimke koje podsjećaju na scene iz najmračnijih dana kovida pokazuju zdravstvene radnike u zaštitnim odelima, rukavicama i maskama kako prskaju dezinfekcijsko sredstvo po školama, hodnicima, ali i na otvorenom prostoru.

Zvaničnici u Pekingu kažu da krivac za ovu situaciju nije neki novi virus, već tvrde da je porast rezultat talasa sezonskih bolesti koji je jači nego inače s obzirom na to da se zemlja suočava s prvom zimom bez kovid ograničenja.

Ali, zdravstveni radnici Ujedinjenog Kraljevstva kažu da će još pričekati u vezi konačnog zaključka o tome što izaziva tolika oboljenja.

Holanski institut za istraživanje zdravstvenih usluga (NIVEL) rekao je da je već od avgusta primećen povećan broj pacijenata s upalom pluća koji dolaze kod svog doktora opšte prakse.

Upala pluća je obično je uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom, a do ozdravljenja najčešće dolazi tokom dve sedmice. Glavni simptomi su kašalj, otežano disanje i groznica.

Međutim, neki se ljudi mogu jako razboleti, pogotovo stariji od 65 godina, bebe ili mala deca te oni s plućnim bolestima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: