Podeli vest

Imati mačku kao kućnog ljubimca potencijalno bi mogao udvostručiti rizik osobe od poremećaja povezanih sa šizofrenijom, prema nedavnoj studiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

sijamska mačka
Foto: Pixabay

Australijski istraživači su sproveli analizu 17 studija objavljenih u poslednje 44 godine, iz 11 zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju i izneli zaključak koji je sve iznenadio.

„Pronašli smo vezu između široko definisanog vlasništva nad mačkama i povećane šanse za razvoj poremećaja povezanih sa šizofrenijom“, objasnili su psihijatar John McGrath i kolege istraživači iz Kvinslendskog centra za istraživanje mentalnog zdravlja, u svojoj studiji.

Ova ideja da bi vlasništvo mačaka moglo biti povezano sa rizikom od šizofrenije predložena je u studiji iz 1995. godine , uz izloženost parazitu zvanom Tokoplasma gondii kao uzrok. Ali dosadašnja istraživanja su iznela različite zaključke.

Boravak među mačkama u detinjsktvu može povećati verovatnoću da obolimo od šizofrenije?

Studije su otkrile da boravak u blizini mačaka tokom detinjstva može povećati verovatnoću da osoba razvije šizofreniju; međutim, nisu sve studije pronašle povezanost.

Neki takođe povezuju izloženost mačkama sa višim rezultatima na skalama koje mere osobine povezane sa šizofrenijom – što utiče na nečije misli, osećanja i ponašanja – i psihotičnim iskustvima, ali opet, druge studije ne pokazuju ovu vezu .

Da bi dobili jasniju sliku, McGrath i njegov tim kažu da postoji potreba za temeljnim pregledom i analizom svih istraživanja o ovim temama.

Parazit je krivac za sve?

Ugrizom zaražene mačke ili preko izmeta zaražene mačke može se preneti parazit Tokoplasma gondii. Procenjuje se da oko 40 miliona ljudi u SAD može biti zaraženo, obično bez ikakvih simptoma. Međutim, istraživači nastavljaju da pronalaze sve čudnije efekte koje infekcije mogu imati .

Jednom kada se nađe u našem telu, Tokoplasma gondii može da se infiltrira u centralni nervni sistem i utiče na neurotransmitere. Parazit je povezan sa promenama ličnosti , pojavom psihotičnih simptoma i nekim neurološkim poremećajima, uključujući šizofreniju.

Međutim, veza ne dokazuje da Tokoplasma gondii izaziva ove promene ili da je parazit prenet na čoveka sa mačke.

„Nakon prilagođavanja za kovarijate, otkrili smo da pojedinci izloženi mačkama imaju otprilike dvostruko veće šanse za razvoj šizofrenije“, objasnio je tim .

Ovde treba imati na umu neke važne stvari, kao što je činjenica da su 15 od 17 studija bile studije kontrole slučaja. Ova vrsta istraživanja ne može dokazati uzrok i posledicu, a često ne razmatra stvari koje su mogle uticati i na izloženost i na ishod.

Jedan broj proučavanih studija bio je lošeg kvaliteta, što autori takođe ističu.

Nalazi su bili nedosledni u svim studijama, ali oni višeg kvaliteta sugerišu da su asocijacije u neprilagođenim modelima možda bile posledica faktora koji su mogli da utiču na rezultate.

Mačiji ujed može imati posledice po mentalno zdravlje?

Jedna studija nije pronašla značajnu povezanost između posedovanja mačke pre 13. godine i kasnijeg razvoja šizofrenije, ali je pronašla značajnu vezu kada se vlasništvo mačke sužava na određeni period (od 9 do 12 godina). Ova nedoslednost sugeriše da ključni vremenski okvir za izlaganje mačkama nije jasno definisan.

Studija u SAD , koja je uključivala 354 studenta psihologije, nije pronašla vezu između posedovanja mačke i rezultata šizotipije. Međutim, oni koji su se susreli sa mačjim ujedom imali su veće rezultate u poređenju sa onima koji nisu.

Druga studija , koja je uključivala ljude sa i bez mentalnih poremećaja, otkrila je vezu između ujeda mačaka i viših rezultata na testovima koji su merili određena psihološka iskustva. Ali oni su predložili da drugi patogeni kao što je Pasteurella multocida mogu biti odgovorni umesto toga.

Istraživači se slažu da su potrebna bolja i šira istraživanja pre nego što možemo da napravimo bilo kakva čvrsta tumačenja, prenosi “Sajans alert”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: