Podeli vest

Američki istraživači sna razotkrili su mit o glavoboljama izazvanim kafom. Istraživači nisu pronašli značajne razlike među subjektima koji su konzumirali malo, više ili nimalo kafe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

kafa
Foto: Shutterstock

Samo nekoliko studija je ispitalo vezu između kofeina i migrene, napisali su istraživači predvođeni Suzan Bertiš sa Odeljenja za medicinu spavanja na Harvardskoj medicinskoj školi u Bostonu i njihovi koautori. Njihova studija pojavila se u časopisu „Glavobolja” početkom februara.

Kao deo studije, ispitali su 101 odraslu osobu sa epizodičnim migrenama koje su dijagnosticirali lekari, a zatim su ih pratili šest nedelja. Svoj zdravstveni status beležili su elektronskim putem dva puta dnevno. Nakon završetka perioda posmatranja, bili su dostupni potpuni podaci za 97 ispitanika.

Rezultati su jasno govorili protiv veze između konzumiranja kofeina i napada glavobolje. „Prosečan broj dana u mesecu sa glavoboljom među 20 učesnika bez uobičajene konzumacije kofeina bio je 7,1 dan, slično kao kod 65 učesnika sa jednom do dve porcije kofeinskih pića (7,4 dana) i kod 12 učesnika sa tri do četiri porcije dnevno (5,9 dana)“, kaže se u rezimeu publikacije.

Ljudi koji pate od migrene ne moraju da izbegavaju kofein

Trajanje epizoda migrene koje su se javile bilo je de facto isto u tri grupe, nešto manje od devet sati u svakoj. Na skali od 0 do 100, intenzitet napada bola bio je 43,8 među onima koji su apstinirali od kofeina, 43,1 među onima koji su pili jednu do dve porcije dnevno i 46,5 među onima koji su pili tri do četiri šoljice kafe ili sličnih pića do sada. što se tiče kofeina.

kafa
Foto:Shutterstock

„Nismo pronašli nikakvu korelaciju između uobičajene konzumacije kofeinskih pića i učestalosti, trajanja ili težine simptoma glavobolje“, zaključak je naučne studije. Podaci nisu podržali preporuku da pacijenti sa migrenama izbegavaju kofein. Rad je, između ostalih, finansirao američki Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar.

Prema podacima iz berlinske Univerzitetske bolnice Charite, šest do osam odsto muškaraca i više nego dvostruko više žena pati od migrene. Uprkos relativno dobrom tretmanu i profilaktičkim opcijama, mnogi od pogođenih su teško opterećeni napadima bola.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: