Podeli vest

Iz Mitropolije je istaknuto da su sve medijske manipulacije poslednjih dana o navodnom pozivanju na rušenje najobičnije, kako je navedeno, izmišljotine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lovćen mauzolej
Foto: Pixabay

Mitropolija crnogorsko-primorska se zalaže za obnavljanje crkve na Lovćenu u obliku kakva je sagrađena u vreme Petra II Petrovića Njegoša i nije ni za rušenje mauzoleja, niti za njegovo izmeštanje, rečeno je “Vijestima” iz sekretarijata Mitropolije.

Iz Mitropolije je istaknuto da su sve medijske manipulacije poslednjih dana o navodnom pozivanju na rušenje najobičnije, kako je navedeno, izmišljotine, sračunate na izazivanje mržnje i netrpeljivosti prema Crkvi.

Kako se navodi, Mitropolija bi insistirala na tome da obnovljena crkva bude što je moguće vernija replika one koja je izgrađena u vreme mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Na pitanje na kom se precizno mestu na Lovćenu zalažu da crkva bude podignuta, iz MCP navode da “precizna lokacija ostaje predmet za razmatranje, s obzirom da građenje na tim visinama i na vrhu planine predstavlja i izuzetan inženjerski izazov”.

”Za nas je važno da obnovljena Lovćenska kapela ukrasi vrh Lovćena približno onoj slici koju svi mi pravoslavni imamo u svojoj svesti i u dubini duše”, dodaje se u odgovoru.

Mitropolija na pitanje da li smatraju da mauzolej treba da ostane na svom mestu citira pismo koje je tadašnjem premijeru Igoru Lukšicu uputio sada pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a u kojem zahteva obnovu crkve na Lovćenu i predlaže da crkva bude u neposrednoj blizini mauzoleja.

Na pitanje da li se Mitropolija crnogorsko-primorska zalaže za to da posmrtni ostaci Petra II Petrovića Njegoša budu ekshumirani i prebačeni u crkvu, iz MCP su odgovorili potvrdno, navodeći da se na taj način ispunjava njegov amanet.

“Veliki je i težak greh nepoštovanje poslednje volje bilo kog coveka, a kamoli Njegoševog zaveta Crnogorcima”, dodaju iz Mitropolije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je na okruglom stolu 27. jula da su, kako je naveo, dužni da obnove Njegošev amanet, podignu crkvu na Lovćenu i vrate njegove svete i namučene kosti u kapelu.

U delu medija je potom nakon tog panela objavljeno da se SPC zalaže za rušenje mauzoleja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: