Podeli vest

Trogodišnji investicioni ciklus MK Grupe predviđa ulaganja od 1,6 milijardi evra u zelenu energiju, poljoprivredu, real estate i turizam, najavio je danas generalni direktor kompanije Mihailo Janković

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

On je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na predstavljanju ESG izveštaja MK grupe za 2022. rekao da je vrednost investicija planirana do 2026. godine jednaka dosadašnjim investicijama te kompanije u poslovanje.

“Ove godine MK Grupa obeležava 40 godina uspešnog poslovanja i ovu godinu započeli smo najavom novog trogodišnjeg investicionog ciklusa od 1,6 milijardi evra što je iznos jednak dosadašnjim investicijama MK Grope. Velliki rezultati su iza nas, a ambiciozni ciljevi su pred nama i to potvrđuje našu posvećenost stvaranju vrednosti, ne samo za vlasnike kapitala, već za sve, za zajednicu u celini, za zaposlene, za naše poslovne partnere i za čitavo okruženje”, kazao je Janković.

On je naglasio da je MK Grupa danas jedan od pokretača privrede u Srbiji, ali i u regionu i to svakako ne bi bilo moguće bez fokusa te kompanije na održivo poslovanje i bez odgovornosti koje pokazuje u svom poslovanju.

“Novi projekti kapitalnih investicija koji su pred nama pokazuju čvrstu nameru da stvaramo održivu budućnost i brinemo o prirodi i generacijama koje dolaze. Posvećeni smo dostizanju karbonske neutralnosti a to potvrđuje činjenica da smo u prethodne tri godine kontinuirano smanjivali emisiju CO2 u okviru članica naše grupacije”, naglasio je Janković
Generalni direktor MK Grupe je najavio i da će ta kompanija u narednom periodu poseban doprinos dati smanjenju emisija CO2 dati kroz obnovljive izvore energije i kroz ulaganje u proizvodnju energije iz tih izvora.

“U planu su nam investicije od 900 miliona evra i postizanje kapaciteta energije iz obnovljivih izvora od jednog gigavata, čime ćemo ozbiljno doprineti zelenoj tranziciji Srbije, a odgovorno se odnosimo i prema korišćenju svih resursa, zemljišta, vode i trudimo se da optimizujemo njihovu potrošnju, a isto tako da budemo energetski i efikasni”, dodao je on.

Janković je najavio da će MK Grupa u narednom periodu ulagati i u svoje zaposlene kako bi stvorila radno okruženje koje promoviše jednakost, rodnu ravnopravnost, diversifikaciju i inkluziju.

“Ponosni smo na činjenicu da skoro 50 odsto stalno zaposlenih u MK Grupi čine žene i one su 40 odsto na rukovodećim pozicijama. Plan nam je da do 2026. imamo čak 50 odsto žena na upravljačkim pozicijama”, kazao je on.

Direktor je podsetio i da se ta kompanija obavezala da će u ovoj godini jubileja investirati i pet miliona evra u narednih pet godina za društveno odgovorne projekte, kao i da je njihov program podrške porodici koji podržava decu, mlade, roditeljstvo, obrazovne i zdravstvene ustanove već poznat širom granica i da će on biti nastavljen.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da je MK Grupa ne samo da je jedna od najuspešnijih poslovnih sistema u Srbiji i u celom regionu, već je pre svega odgovorna kompanija koja svoj razvoj zasniva na inovacijama i na svemu što je važno za rast i razvoj poslovanja u ovim modernim vremenima.
“To je kompanija za primer i kada je u pitanju energetika i na koji način se bave energetskom potrošnjom u sopstvenim kapacitetima, kao i kada je u pitanju na koji način su solidarni prema svojim zaposlenima”, rekao je on.

Čadež je naveo i podatak da MK Grupa sa više od 4.000 zaposlenih u celom regionu, uplaćuje oko 60 miliona evra poreza samo u Srbiji i da više od 80 odsto svega što nabavlja, pre svega nabavlja na domaćem tržištu i u domaćim kompanijama.
“To je veoma važno za celu privredu Srbije, ali ne samo to, već to znači da i te kompanije koje su dobavljači, sa MK grupom rade na principima ESG i to je neprocenjivo i novo u ovom regionu, ali što nam postaje obaveza i ukoliko se ne budemo naučili da radimo kao što to radi MK grupa, može nam se vrlo lako desiti da ne možemo da izlazimo na tržišta ruske unije što bi mogao biti veliki problem”, zaključio je Čadež.

Regionalni direktor EBRD za sektor agrobiznisa Miljan Ždrale naveo je da su zelena agenda, odnosno svi projekti i tehnička pomoć u procesima orijentisanim na poboljšanje energetske efektivnosti, konkurentnosti poljoprivrede i smanjenje emisije štetnih gasova jedna od ključnih stvari koji pomažu zemljama u razvoju.
On je naglasio da EBRD podržava kompanije poput MK Grupe i da kroz promociju investicija obnovljivih izvora energije i održivi razvoj pre svega poljoprivrede, utiče na smanjenje CO2 emisijia.

ESG izveštaj za 2022. godinu koji je danas predstavila MK Grupa u PKS pokazuje dosadašnje rezultate te kompanije na polju održivog razvoja i doprinosa privredi, zaposlenima i zajednicama u kojima kompanija posluje, kao i strateško usmerenje u oblastima zaštite životne sredine, društvenog uticaja i korporativnog upravljanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.