Podeli vest

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini, a tim povodom oglasio se i glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin
Foto: Shutterstock

Međunarodni krivični sud (MKS) sa sedištem u Hagu izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini.

MKS je naveo u saopštenju da je Putin navodno “odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju”, preneo je Rojters. MKS je danas takođe izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi. Odluku Međunarodnog krivičnog suda pozdravili su visoki ukrajinski zvaničnici.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan izjavio je da je moguće da će se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u nekom trenutku suditi za ratne zločine pred tim sudom, prenosi CNN.

“Mislim da oni koji misle da je to nemoguće ne razumeju istoriju jer su glavni nacistički ratni zločinci, (bivši predsednik Jugoslavije Slobodan) Milošević, (bivši vođa bosanskih Srba Radovan) Karadžić, (bivši vojni oficir bosanskih Srba Ratko) Mladić, (bivši predsednik Liberije) Čarls Tejlor, (bivši premijer Ruande) Žan Kambanda, (bivši predsednik Čada) Hisen Habre… Svi su oni bili moćni pojedinci, a ipak su se našli u sudnicama, a o njihovim postupcima presuđivale su nezavisne sudije”, rekao je Kan i dodao da to takođe daje nadu da je, koliko god teško bilo, zakon uvek iznad svega.

“Mislim da poruka mora da bude da osnovni principi humanosti obavezuju svakoga. I niko ne treba da oseća da je iznad zakona. Niko ne treba da oseća da može da deluje bezbrižno, i da definitivno, niko ne treba da oseća da može da deluje i počini genocid, ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti i prođe nekažnjeno”, istakao je Kan. MKS u Hagu je juče izdao naloge za hapšenje Putina i ruske zvaničnice Marije Lvove-Belove u vezi sa navodnim planom nasilnog deportovanja hiljada ukrajinske dece u Rusiju.

Reakcije na nalog o hapšenju ruskog predsednika

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva odluku MKS-a o nalogu za hapšenje Putina smatra ništavnom. “Rusija, kao i niz država, ne priznaje nadležnost ovog suda i, shodno tome, bilo kakve odluke ove vrste su ništavne za Rusku Federaciju sa stanovišta prava“, rekao je Peskov, prenose RIA Novosti. Peskov je dodao da je samo postavljanje pitanja odgovornosti Putina od strane MKS “nečuveno i neprihvatljivo.”

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je izdavanje naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina važna odluka za međunarodnu pravdu, preneo je Rojters. “Ovo je važna odluka za međunarodnu pravdu i za narod Ukrajine”, rekao je on. Borelj je rekao da je taj potez samo početak procesa odgovornosti Rusije za zločine u Ukrajini. Ovu odluku, pored drugih, podržali su predstavnici Češke i Poljske.

Visoki zvaničnik EU potvrdio je agenciji Rojters da će “nekoliko zemalja EU” verovatno 20. marta potpisati dokument kojim će se obavezati da će zajedničkim sredstvima kupiti granate kalibra 155 mm za Ukrajinu. Ovaj dokument će biti potpisan u ponedeljak na marginama sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane zemalja EU u Briselu, precizira britanska agencija.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doneo je dekret o raskidu sporazuma sa Rusijom o garantnom održavanju strateških raketnih sistema, saopštila je danas kancelarija ukrajinskog predsednika. “Raskinuti sporazum između Ukrajine i Rusije o garantnom održavanju raketnih sistema Strateških snaga raspoređenih na njihovoj teritoriji “, navodi se u ukazu, prenosi TASS.

Ruske jedinice preuzele su kontrolu nad oko 70 odsto teritorije Bahmuta, rekao je savetnik vršioca dužnosti šefa samoproglašene DNR Jan Gagin za TV kanal Rusija 24 . “Ako govorimo o Bahmutu, naše snage sada kontrolišu oko 60 odsto, možda čak i više – do 70 odsto samog grada”, rekao je on, prenose RIA Novosti. U samom Bahmutu, prema njegovim rečima, ima oko 10.000 ukrajinskih vojnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…