Podeli vest

Globalni dug je ostao u 2021. godini iznad nivoa pre pandemije, uprkos tome što je zabeležio najveći pad u poslednjih 70 godina, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mmf
Foto: Shutterstock

Ukupan javni i privatni dug opao je 2021. godine na ekvivalent od 247 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), spustivši se za 10 procentnih poena sa najvišeg nivoa u 2020, objavio je MMF u najnovijem ažuriranju Globalne baze podataka o dugu.

Međutim, globalni dug je u dolarskom iznosu nastavio rast, mada mnogo sporijim tempom, pri čemu je prošle godine dostigao rekordno visok nivo od 235 biliona dolara.

„Privatni dug, koji obuhvata nefinansijske obaveze kompanija i stanovništva, doveo je do ukupnog smanjenja, spustivši se za 6,0 procentnih poena na 153 odsto BDP-a“, navodi se u saopštenju MMF-a.

Dalje se dodaje da baza podataka Fonda pokazuje da je „pad javnog duga od 4,0 procentna poena na 96 odsto BDP-a, bio najveći u poslednjih više decenija“.

MMF je naveo da su velikim promenama učešća duga u globalnom BDP-u doprineli ekonomski oporavak od pandemije korona virusa i naknadni nagli porast nivoa inflacije.

Globalni dug je, međutim, ostao prošle godine za skoro 19 odsto iznad globalnog BDP-a, u poređenju sa nivoom pre pandemije, prema podacima MMF-a.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: