Podeli vest

Visoka inflacija i kamatne stope predstavljaju rizik za globalni ekonomski rast, navodi se u danas objavljenom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o globalnoj finansijskoj stabilnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mmf
Foto: Shutterstock

Kako se ističe u dokumentu objavljenom sa sajtu MMF, ove pukotine u finansijskom sistemu bi mogle da postanu još ozbiljnije ako ne dođe do takozvanog “mekog sletanja”, odnosno do suzbijanja inflacije bez pokretanja recesije.

MMF u izveštaju predstavlja i novu procenu ranjivosti globalnog bankarskog sistema u situaciji kada su kamatne stope duže vreme na visokom nivou i predlaže mere koje treba da poboljšaju regulatorne standarde.

U izveštaju se naglašava da je potrebna široka kombinacija strukturalnih i finansijskih mera da bi se oslobodio privatni kapital koji je neophodan za ulaganja u ublažavanje klimatskih promena na tržištima u razvoju.

Održivi ekonomski rast zahteva kako stabilnost cena, tako i finansijsku stabilnost, tvrdi MMF.

Centralne banke moraju da nastave sa odlučnom borbom protiv inflacije dok ne budu postojali jasni dokazi da se situacija razvija u željenom pravcu, ali monetarna politika treba da odražava specifičnu situaciju konkretne države, zaključuje se u izveštaju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: