Podeli vest

Šefica regionalne kancelarije MMF za Zapadni Balkan Stefani Eble poručila je zemljama Zapadnog Balkana da uvedu strože fiskalne mere i nastave politiku monetarnog stezanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mmf
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Šefica regionalne kancelarije MMF za Zapadni Balkan Stefani Eble izjavila je danas, na početku 30. jubilarnog Kopaonik biznis foruma, da će ove godine biti malo usporen ekonomski razvoj u svetu, ali da slika “budućnosti ekonomije” nije toliko sumorna i poručila zemljama Zapadnog Balkana da uvedu strože fiskalne mere i nastave politiku monetarnog stezanja.

Ona je, na panelu “Makroekonomski okvir Zapadnog Balkana”, rekla da živimo u veoma nesigurnim i izazovnim vremenima

Rekla je da se očekuje da će uticaj rata u Ukrajini biti manji ove godine na EU kada je reč o kumulativnim gubicima.

“Inflacija će i dalje rasti i na ZB treba više da se sprovode mere stezanja monetarne politike i uvede stroža fiskalna politika – strože fisklane i monetarne mere”, istakla je ona.

Kaže da je rast u svetu i EU viši nego što je bilo očekivano, i napomenula da je zima bila blaga i potražnja za energentima manja, ali i da su investicije porasle. “Ipak, svedoci smo veće fiskalne podrške i potrošnje.

Na ZB predviđamo da će ekonomski rast biti manji za nekih dva odsto ove godine, dok će u 2024. možda malo porasti”, istakla je Ebl.

Kazala je da će inflacija u 2023. biti još niža u regionu ZB, što će dovesti do niže cene energenata, ali da inflacija ipak neće do 2024. dostići projektovane nivoe.

Ona je rekla da se očekuje da će inflacija u zemljama ZB u 2023. godini iznositi do 10 odsto.

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum okuplja oko 200 govornika, na 34 panela, tri plenarne sesije i četiri specijalna događaja, a centralna tema ovogodišnjeg foruma je “Otpornost ekonomije u neizvesnim vremenima: Ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: