Podeli vest

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Soledarom, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SOLEDAR UKRAJINA
Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Kako se navodi, Soledar je pod kontrolom ruske vojske od sinoć, prenosi Interfaks. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je Soledar važan za nastavak uspešnih ofanzivnih operacija na donjeckom pravcu, prenosi Interfaks.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje potpune kontrole nad Soledarom omogućava presecanje puteva snabdevanja ukrajinskih trupa u Bahmutu, koji se nalazi jugozapadno, a zatim blokiranje jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje su ostale u njemu.

Konašenkov je rekao da su tokom preuzimanja kontrole nad Soledarom jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije izvele prikriveni manevar iz drugog pravca, uspešno napale položaje Oružanih snaga Ukrajine i zauzele dominantne visove, blokirajući grad sa severne i južne strane.

Prema njegovim rečima, samo u poslednja tri dana u blizini Soledara likvidirano je više od 700 ukrajinskih vojnika i više od 300 jedinica naoružanja ukrajinskih snaga. Konašenkov je naveo da je Soledar zauzet zahvaljujući dejstvovanju ruske avijacije, raketnih snaga i artiljerije.

“Oni su kontinuirano izvodili koncentrisane napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu, onemogućavajući prebacivanje rezervi, snabdevanje municijom, kao i pokušaje povlačenja protivnika na druge linije odbrane”, rekao je Konašenkov.

Soledar je grad na istoku Ukrajine, blizu Bahmuta, koji je važno transportno čvorište preko kojeg se snabdevaju ukrajinske snage u Donbasu.

Ukrajina negira da je Soledar pod ruskom kontrolom,navodi da su njene jedinice još tu

Portparol istočne ukrajinske vojne komande Sergej Čerevatij negirao je danas da je Rusija preuzela kontrolu nad gradom Soledar i rekao da su ukrajinske jedinice i dalje tamo.

“Naše jedinice su tamo, grad nije pod ruskom kontrolom”, rekao je Čerevatij za Rojters u telefonskom razgovoru.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije danas da su ruske snage preuzele kontrolu nad Soledarom. Kako se navodi, Soledar je pod kontrolom ruske vojske od sinoć, preneo je Interfaks.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je Soledar važan za nastavak uspešnih ofanzivnih operacija na donjeckom pravcu. Prema njegovim rečima, uspostavljanje potpune kontrole nad Soledarom omogućava presecanje puteva snabdevanja ukrajinskih trupa u Bahmutu, koji se nalazi jugozapadno, a zatim blokiranje jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje su ostale u njemu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: