Podeli vest

Kriterijumi za ulazak u EU su za sve isti, tvrdi Šef političkog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sef politickog odeljenja EU
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Šef političkog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc izjavio je danas da je moguće da Srbija postane član EU, da su kriterijumi isti za sve zemlje kandidate i naglasio da Srbija na rusku agresiju treba da odgovori zajedno sa ostalih 27 članica i drugim zemljama u svetu.

“Verujemo da EU predstavlja najbolju opciju za Srbiju” poručio je on konstataciju , uz to zahteva i široki društveni konsenzus i aktivizam ne samo u institucijama ….već i udruženjima građana, medijima …” jer je reč o pitanju od vitalnog značaja za zemlju.

Na otvaranju dvodnevnog skupa Demokratija minimalni konsenzus u organizaciji Crte, čija se glavna tema odnosi na tri najvažnija stuba demokratije – parlament, izbore i medije, a na kojem je govorio i ambasador Tomas Šib Lorenc je rekao da mora da govori i o situacije u Ukrajini i naglasio da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU treba da odgovori na rusku agresiju zajedno sa zemljama članicama.

“Neprovocirana i neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu je kršenje medunarodnog prava i ugrožava medunarodni mir i stabilnost – pozivamo Rusiju da povuče vojsku i podržavamo nezavisnost integritet Ukrajine”, poručio je on.

Lorenc je naveo da očekuju objavljivanje konačnih rezultata parlamenarnih izbora u Srbiji i uspostavljanje parlamenta i vlade kako bi nastavila da sporvodi reforme.

“EU ostaje strateški izbor Srbije, gradimo bolnice za decu, nove puteve, kupujemo bolnička i vatrogasna kola, podržavamo srspke inovatore i poljoprivredike”, rekao je Lorenc i dodao da veruju da je EU najbolja mogućnost Srbije za demokratiju, prosperitet, bezbedost i zaštitu životne sredine.

Prema njegovim rečima, parlamentarni izbori u Srbiji pokazuju da postoji potreba reforme po tom pitanju.

EU, kako je rekao, pozdravlja formiranje novih institucija, – potpuno funkcionalnog pluralističkog parlmanta koji će izgraditi prostor za istinsku debatu u korist svih građana.

Dodao da ova izazovana vremena i odluke zehtevaju hrabre akcije i da je važno da se odluke donesu u transparentnoj političkoj debati.

Direktorka CRTA Vukosava Crnjanski ukazala je da kriza demokratije “nije od juče” i nije prisutna samo u Srbiji.

Crnjanski je navela je skup posveceh osnovnim stubovima demoratije a to su izbori, parlament i navela da su aprilski parlamentarni izbori još u toku.

Podsetila je da je u toku rat na evropskom kontinentu, a da su u regioni čak tri decenije posle sukoba ratne rane sveže.

“Njima se manipuliše, što produbljuje nepoverenje u demokratske institucije”, rekla je ona i dodala da je zato pitanje kako oporaviti demokratiju u zemlji koja nema iskustvo života u funkcionalnoj demokratiji.

Po misljenju direktora misije USAID u Srbiji Deni Robertsoan

demokratija je dug, spor i naporan rad, ali da rad na tome vredi i isplati se.

Poručio je i da je “važno istrajati i nastaviti”.

“Poslednji izbori u Srbiji doneli su pluralizam, a novi parlament predstavljaće bolju ”kolekciju” interesa gradana i trebalo bi da doprinese inkluzivijoj debati kao i da jača poverenje u demokratiju”, rekao je on.

Na skupu su govorili i generalni sekretar Narodne skupštine Srbije Veljko Odalović i potpredsednica Vlade i ministarka evropskih poslova Crne Gore Jovana Marović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: