Podeli vest

Grupa od 100 vojnika iz ruske privatne vojne kompanije “Vagner” približila se beloruskom gradu Grodno, blizu granice sa Poljskom, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Vasily Deryugin, Kommersant Publishing House via AP/File

“Situacija postaje sve opasnija… Najverovatnije će oni (Vagnerovci) biti prerušeni u beloruske graničare i pomoći ilegalnim migrantima da dođu na poljsku teritoriju i destabilizuju Poljsku”, rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Glivicama, na zapadu Poljske, a preneo je Rojters.

Oni će najverovatnije pokušati da uđu u Poljsku pretvarajući se da su ilegalni migranti i to predstavlja dodatnu pretnju, istakao je Moravjecki, ne navodeći izvor svojih informacija.

Poljska, bivša članica Varšavskog pakta koja je punopravna članica NATO od 1999. godine, zabrinuta je zbog mogućeg prelivanja rata na njenu teritoriju od kada su Rusi napali Ukrajinu u februaru 2022. godinu.

Poljska je ranije ovog meseca počela da premešta više od 1.000 vojnika na istok zemlje usled sve veće zabrinutosti da bi prisustvo “Vagnerovaca” u Belorusiji moglo bi da dovede do povećanja napetosti na njnoj granici.

Anton Motolko, osnivač beloruskog opozicionog projekta Hajun koji prati vojnu aktivnost u zemlji, rekao je za Rojters da njegova grupa nije videla nikakve dokaze o tome da se pripadnici “Vagnera” približavaju Grodnu.

Grad ima potencijalno značajan položaj s obzirom da je u blizini koridora Suvalki, strateškog pojasa duž poljsko-litvanske granice, koja deli Belorusiju, saveznicu Rusije, od ruske enklave Kalinjingrad.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!