Podeli vest

Oko vas se dešavaju važne stvari, a jedino na šta vi mislite je kesica čipsa ili čokoladni kolač. Ukoliko vam je ova izjava poznata ovo je tekst koji vam može odgovoriti na pitanje zašto se to dešava.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto.Pixabay

Pred vama je zeleni smuti u čaši i vaša najbolja prijateljica govori nešto uzbudljivo o ljubavnom sastanku ili njenom poslednjem intervjuu za posao , ali sve o čemu možete razmišljati je kesica čipsa. Još topao kolačić sa komadićima čokolade sa krupnim zrncima lešnika. Sočan burger ili propržena slaninica. Dobrodošli u petlju žudnje vašeg mozga! Iako se često krivi stomak, mozak je onaj koji je odgovoran.

Toliko se trudimo da nahranimo svoja tela što je moguće zdravije i to orašastim plodovima , salatama i smutijima, ali prosto ne ide. Da li naš mozak zaista žudi za slatkim i slanim stvarima iz inata i bojkota? Već ste pogodili: NE. Ovaj složeni nervni sistem zapravo zna – za razliku od mnogih koji to stalno tvrde – šta je najbolje za nas. Sa žudnjom želi da nam posebno ukaže na nedostatak. A to može imati sledeće razloge:

Krivi su hormoni

Ohrabrujuće je kada se nađe žrtveni jarac za naše “muke”. Hormoni su uvek zahvalna adresa. Baš kao i stres . Međutim ako kombinujete oboje, pojavljuje se ključna reč – kortizol. Naše telo oslobađa više ovoga kada se oseća pod stresom – na primer, skoro svaki dan na univerzitetu/kancelariji/ispitu/sastanku. Ako je nivo kortizola previsok , šećer u krvi raste , što zauzvrat dovodi do oslobađanja mnogo insulina, nivo šećera u krvi ponovo opada i bum! Osećamo nezadrživu želju za čokoladom i drugim slatkišima. Pravi začarani krug. To nas uči: stres je zlo. Stres dovodi do žudnje. Smirite se- to je poruka.

Ne pijete dovoljno vode

Verovatno vam je već dosadila rečenica – “Pijte dovoljno vode”. Ovo zapravo nije dosadan mit poput „Spanać ti daje mišiće“ ili „Šargarepa ti daje orlovske oči“. Voda je život . A pošto možda ne pijete dovoljno, vaše telo postaje žedno. Ali pošto su ukusne grickalice nekako uzbudljivije od velike čaše vode , pomešate žeđ sa glađu i bacite se slatkišima.

Dijeta je problem

Loše vesti: našem mozgu su potrebni ugljeni hidrati da bi funkcionisao. Dakle, ako ste na strogoj dijeti koja zabranjuje upravo ove stvari u vašoj ishrani, ovo će biti problem. Na kraju krajeva, retko želimo svežu salatu ili narezani grejpfrut tokom žudnje. Tačno? Ali posle stvari koje zabranjujemo našim telima – što im takođe izaziva stres. Dakle, ako ne možete da smislite ništa drugo osim pice , testenine , kalupa za kolače, onda bi vam jednostavno mogle nedostajati upravo te stvari kako bi vaše telo moglo da postigne performanse koje zahtevate od njega.

Zovu sezonska iskušenja

Kao što znamo, uvek želite ono što nemate. Kao samac , tražimo bivšeg ili bivšu iako znamo zašto smo se razišli, ako imamo kovrdžavu kosu, želimo pravu i obrnuto. Nije čudno što kada nešto konačno imamo ne možemo da se zasitimo, bar kada je reč o sezonskim poslasticama. Zašto? Zato što pouzdano znamo da će uskoro ponovo biti van našeg domašaja. Nije iznenađujuće što tako želimo taj sladoled leti, jer iako možemo da ga kupimo, zimi nemamo potrebu za njim. To je naučeni model i samo ga je potrebno razumeti.

Svakako, poruka je jasna- slušajte svoje telo ili tačnije mozak i zapamtite da on nikada ne traži celu čokoladu, već samo jednu kockicu koju ćete istopiti u ustima, a isto važi i za slaninu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: