Podeli vest

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis izjavio je da je cilj švajcarske mirovne inicijative u ukrajinskom sukobu da se Rusija uključi u pregovarački proces.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina Ilustracija
Foto: Shutterstock

“Svrha ove inicijative je da privuče Rusiju da učestvuje. Ideja je da ova mirovna konferencija otvori proces, put i Rusija će svakako morati da se pridruži tom putu. Već sam rekao u Davosu u januaru da neće biti mira bez Rusa. Moj stav se nije promenio”, rekao je Kasis u intervjuu za švajcarsku televiziju SRF.

Švajcarska predsednica Viola Amherd je ranije rekla da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio da se organizuje mirovni samit o Ukrajini. Šef kabineta Zelenskog Andrij Ermak naveo je da Kijev želi da održi samit kako bi se odobrila ukrajinska „formula mira“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u sredu da Rusija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, čak i ako bude zvanično pozvana, prenosi RIA.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na sastanku sa Kasisom u januaru naglasio da Moskva, kada gradi bilateralne odnose, uzima u obzir odstupanje Švajcarske od principa neutralnosti i njenu podršku Kijevu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: