Podeli vest

Predsednik Vučić je, tom prilikom, kazao da je Srpska Vlada tri godine razgovarala kako da MTU privuče da investira u Srbiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mtu
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Nemačka kompanija MTU otvorila je danas u Novoj Pazovi fabriku za popravku delova motora za avione MTU Mejntejns Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je istakao da je to veliki uspeh i velika stvar za našu zemlju koja će doneti promene.

Ova nemačka investicija je vredna oko 100 miliona evra i u prvoj fazi predviđeno je otvaranje 500 novih radnih mesta.

Predsednik Vučić uoči otvaranja održao je sastanak sa predstavnicima MTU.

Vučić je tokom obilaksa istakao izrazio oduševljenje novim pogodnima i istakao da će ta fabrika biti na ponos Srbije.

Kazao je da je država šest godina bila angažovana na tom projektu i da je sada otvorena fabrka.

“MTU ima ogromno tržište, kada je reč o avionici i svemu što se toga tiče. U narednih 50 ili 60 godina imaju tržiste i odavde neće ići. to je veliki uspeh i za nas, što smo uspeli da napravimo bliske odnose sa njima”, naglasio je Vučić.

Predsednik je dodao da otvaranje fabrike MTU u Srbiji menja sve.

Dodao je da će se graditi nova škola u Pazovi u vrednosti od 15 miliona evra, da će grant nemačke KfW banke iznositi 2,5 miliona evra, dok će preostalo finansirati kompanija.

Vučić je dodao da je za MTU veoma važno dualno obrazovanje u Srbiji, pošto će im biti potrebni odgovarajući radnici.

Svečanosti povodom otvaranja ove nemačke kompanije prisustvuju i ministarka privrede Anđelka Atanasković, nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad, kao i ostali visoki zvaničnici iz Srbije i Nemačke i predstavnici avio-industrije i menadžment nemačke kompanije.

MTU je vodeći proizvođač motora i jedan od najvećih svetskih dobavljača usluga održavanja avionskih motora.

Oko 30 procenata današnjih aktivnih aviona u upotrebi širom sveta ima MTU komponente.

U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se svrstava među prva tri pružaoca usluga za motore komercijalnih aviona i industrijske gasne turbine, navode iz kompanije.

MTU je i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke.

U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima.

U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage i avijacija te zemlje.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, a prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada…

Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

Inače, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u aktuelnom avionu erbas A 320.

Kompanija je u julu 2021. u Novoj Pazovi započela je radove na izgradnji fabrike za popravku aviomotora MTU Mejntejns Srbija.

Tada je najavljeno da je investicija vredna ukupno oko 100 miliona evra i da će u prvoj fazi biti zaposleno do 500 ljudi.

Kompanija je najavila da će ukupno biti otvoreno od 1.800 do 2.000 radnih mesta.

Predsednik Vučić je, tom prilikom, kazao da je Srpska Vlada tri godine razgovarala kako da MTU privuče da investira u Srbiju.

“Doneli su odluku da to bude Srbija zato što smo se mi borili za njih na dnevnom nivou. Nama je bilo stalo da MTU bude u Srbiji, da zaposlimo naše ljude”, rekao je tada predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima u fabrici će biti angažovan inženjerski kadar, ali i ljudi sa srednjo-tehničkim obrazovanjem iz Srbije.

Takođe, učenici iz zemlje, u okviru dualnog obrazovanja, moći da nauče kako se radi u jednoj od tehnološki superiornih kompanija, na avionskim motorima i mašinama u avio – industriji.

Vučić je kazao i da su nemačke investicije od izuzetnog značaja za rast i razvoj naše zemlje i da će nastojati da ih u budućnosti bude više.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ