Podeli vest

Evropska unija mora da instalira osam puta više punjača za električna vozila (EV) godišnje u poređenju sa 2023. ako želi da premosti jaz u infrastrukturi i ispuni sopstvene klimatske ciljeve, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

ELEKTRICNI AUTO
Foto: Pixabay

Kako se ističe na sajtu organizacije, nalazi izveštaja su otkrili “alarmantan jaz između trenutne dostupnosti javnih punjača za električne automobile u EU i onoga što će u stvarnosti biti potrebno da bi se ispunili ciljevi smanjenja emisija ugljen-dioksida”.

U poslednjih nekoliko godina tempo postavljanja stanica za punjenje električnih vozila u Evropi zaostaje za stopom rasta prodaje EV. Evropsko udruženje proizvođača automobila je zabrinuto da bi pomenuti “infrastrukturni jaz” mogao da se još više produbi u budućnosti.

“Potrebno nam je masovno usvajanje električnih automobila u svim zemljama EU da bismo postigli ambiciozne evropske ciljeve smanjenja emisija ugljen-dioksida”, rekla je generalna direktorka ACEA-e, Zigrid de Vri. U prošloj godini je u Evropskoj uniji instalirano više od 150.000 stanica za punjenje EV, dakle nešto manje od 3.000 nedeljno.

ACEA procenjuje da će do 2030. godine biti potrebno 8,8 miliona punjača za EV za ispunjenje klimatskih ciljeva. Da bi se to postiglo, potrebno je svake godine instalirati 1,2 miliona stanica za punjenje EV, odnosno više od 22.000 nedeljno, zaključuje se u izveštaju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: