Podeli vest

Nemačka vlada je naredila svom osoblju da ne koristi TikTok na službenim uređajima, a nemačko Ministartsvo zdravlja trenutno ima nalog na ovoj kineskoj aplikaciji za društvene medije sa 144.800 pratilaca, piše evropski Politiko.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TikTok
Foto: Shutterstock

Evropske institucije, uključujući Evropsku komisiju, Savet EU i diplomatsku službu prošle nedelje su naredile su svom osoblju da izbriše aplikaciju TikTok iz bezbednosnih razloga. Evropski parlament je sledio taj primer u utorak, a Nemačka je, kao i mnoge druge vlade širom Evrope, preduzela slične korake i zatražila osoblju svojih ministarstava da izbegava aplikaciju u kineskom vlasništvu za deljenje video snimaka na službenim uređajima.

„TikTok nije instaliran niti se koristi u službene svrhe“, odgovorili su iz nemačkog Ministarstva zdravlja na pitanje koje je postavio Politiko, iako je, kako navodi portal, nalog verifikovan i redovno ažuriran sadržajem sa ministrom zdravlja Karlom Lauterbahom.

Ministarstvo je dodalo i da „upotreba nije zabranjena“ i da uređuje TikTok nalog sa više telefona koji nisu povezani sa serverima ministarstva.

Prema portparolu ministarstva, TikTok ne može da se instalira na službene telefone, ali on na konferenciji za novinare ove nedelje nije mogao da objasni kako ministarstvo upravlja nalogom na aplikaciji, navodi Politiko.

Ministarstvo zdravlja Nemačke pokrenulo je svoju TikTok kampanju u martu 2020. za borbu protiv dezinformacija o kovidu-19, a u to vreme, druga nemačka ministarstva su već počela da ograničavaju korišćenje popularne platforme društvenih medija.

Institucije EU su prošle i ove nedelje zabranile korišćenje aplikacije TikTok na telefonima zaposlenih, naglašavajući sve veću zabrinutost da bi Peking mogao da koristi tu aplikaciju za prikupljanje podataka korisnika i iz bezbednosnih razloga, jer je vlasnik kineska kompanija, čiji su algoritmi pratili rad određenih novinara na TikTok platformi.

Zvanični Peking negira da ima takve namere. Parlament Danske zatražio je juče od poslanika i drugih zaposlenih da ne koriste aplikaciju TikTok zbog rizika od špijunaže. Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, glasanjem je juče usvojio predlog zakona koji bi predsedniku Džozefu Bajednu dao ovlašćenje da u SAD zabrani aplikaciju i društvenu mrežu TikTok.

TikTok je zabranjen na uređajima službenika američkog Senata. Kanada je u ponedeljak usvojila sličnu odluku, a i Indija je ranije zabranila korišćenje aplikacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…