Podeli vest

Organizatori Svetskog prvenstva u Katru, u saradnji sa vlastima, već mesecima pokušavaju da odgovore na sve izazove organizacije ovog najvećeg događaja u svetu sporta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

katar
Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Jedan od posebnih izazova, ispostavilo se, je prilagođavanje pravila o konzumaciji alkohola na javnim mestima i cenama.

U Kataru je strogo zabranjeno opijanje u javnom prostoru, a osim novčane, zbog kršenja ovog pravila možete biti kaženjeni i kaznom zatvora.

Konzumacija alkohala u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji ograničena je na nekoliko barova i hotela, a organizatori su pre nekoliko meseci dali obećenje da će se spisak mesta gde će biti moguće da se kupi alkohol biti proširen, a da će cene ostati na “sličnom nivou”.

Ipak, prema saznanjima Gardijana, ljubitelji piva će tokom Svetkog prvenstva u fudbalu za kriglu od 500 ml Budweiser, jedinog i zvaničnog piva, morati da izdvoje oko 12 evra, a organizatori su obećali da će cene u zoni stadiona cene biti nešto niže.

Dodatno, jedna osoba moći će da naruči četiri Budweiser-a, kako bi se opijanje ipak svelo na minimum.

Njujork tajms tvrdi da je Katar doneo odluku o zabrani prodaje piva na stadionu

Tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru na stadionima će biti zabranjena prodaja piva, uprkos tome što je dogovor sa organizatorima turnira bio drugačiji.

Kako je danas preneo Njujork Tajms, na osam stadiona na kojima će se igrati utakmice Mundijala biće prodavano samo bezalkoholno pivo.
Odluka će uskoro biti objavljena, a Njujork Tajmsu je to potvrdio anonimni izvor blizak organizaciji takmičenja.

Medjunarodna fudbalska federacija (Fifa) je mesecima bila pod pritiskom organizatora u vezi sa prodajom alkohola na stadionima. Fifa ima ugovor sa proizvodjačem piva Badvajzerom za četvorogodišnji ciklsu od 75 miliona dolara i sada 48 sati pre početka turnira mogao bi da nastane problem sa velikim sponzorom.

Kako navodi Tajms, prodaja piva biće omogućena u posebno odredjenim navijačkim zonama, prema posebnim uslovima.

Zaboravite na nežnosti u javnosti

Zajednički život između muškarca i žene koji nisu u braku u Kataru je zabranjen. U regularnim okolnostima nevenčani muškarac i žena ne bi mogli da iznajme sobu u hotelu. Međutim, tokom održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu nevenčanim heteroseksualnim parovima ipak će biti dozvoljeno da dele  hotelsku sobu.

Javno iskazivanje nežnosti na ulici ne preporučuje se bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju.

Za homoseksualce pravila su još strožija, a valja napomenuti da je seks između osoba istog pola u Katru kažnjiv zatvorskom kaznom u trajanju od jedne do tri godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: