Podeli vest

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se do kraja današnjeg dana očekuje realizacija opsežne međunarodne akcije na hapšenju lica, povezanih sa učestalim dojavama o eksplozivnim napravama u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

policija
Foto: Shutterstock

MUP navodi da na nacionalnom i međunarodnom nivou intenzivno sarađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošiljalaca dojava i njihovih korisnika.

Dodaju da su angažovali sve ljudske i materijalno-tehničke resurse na unapređenju bezbednosti dece, i da u saradnji sa nadležnim tužilaštvom MUP preduzima aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju odgovornih lica.

Od početka školske 2023/2024. godine do danas, primljeno je ukupno 80 dojava na nekoliko desetina imejl adresa u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da su po svakoj pojedinačnoj dojavi policijski službenici postupali odgovorno i profesionalno, izvršili preglede i sve neophodne provere, na osnovu kojih je utvrđeno da su dojave bile lažne.

U skladu sa posebnim planom i programom, policijski službenici sprovešće obuku zaposlenih u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja koje će obuhvatiti: mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta, po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju slični problem.

Iz MUP-a ističu da ovakve dojave, kao vrsta specijalnog psihološkog rata, predstavljaju pokušaj destabilizacije Srbije i unošenja panike i nemira među njene građane.

Dodaju da je najvažniji prioritet MUP-a bezbednost dece kao najosetljivije kategorije i policijski službenici istrajno će nastaviti sa svim aktivnostima kako bi deca odrastala u sigurnom i bezbrižnom okruženju.

U tom smislu, svakodnevno, od početka školske godine oko 2.500 policijskih službenika obezbeđuje sve škole u Srbiji, i uvek su spremni za brzo reagovanje u cilju bezbednosti i zaštite dece.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: