Podeli vest

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavilo je uputstva u kojima savetuju građane kako da postupaju u slučaju zemljotresa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zemljotres
Foto: Shutterstock

U uputstvu navode da je najvažnije ne paničiti, kao i da je potrebno sklupčati se na podu i zaštititi glavu.

”Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svesni da su neki zemljotresi samo početni i da ubrzo može uslediti sledeći, jači potres”, navodi se u uputstvu.

Ukoliko se nađete unutar kuće, potrebno je pronaći zaklon na bezbednim mestima poput dovratnica, nosećih zidova ili ispod stolova, poručuje MUP.

”Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata. Ne izlazite na terasu ili balkon. Odmah isključite sve izvore električne energije, gasa ili vode”, savetuje MUP.

A ukoliko se nađete na otvorenom, MUP savetuje da se sklonite od rasvete i električnih kablova.

”Vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično”, stoji u uputstvu. Ako se nađete pod ruševinama, pokrijte usta maramicom ili tkaninom, navodi MUP i dodaje: “Udarajte o cev ili zid, kako bi spasilački timovi mogli da vas pronađu”.

“Ako se nađete u vozilu u pokretu, zaustavite se ako vam bezbednost saobraćaja dozvoljava. Izbegavajte zaustavljanje u blizini grada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova”, navodi se u uputstvima objavljenim na stranici MUP-a na Fejsbuku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: