Podeli vest

Muškarci širom sveta žele da se više bave kućnim poslovima, ali ukorenjena društvena očekivanja i nedostatak podrške ih odvlače od toga, navodi se u izveštaju organizacije “State of the World’s Fathers”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

čišćenje

Između 70 i 90 odsto muškaraca u 16 od 17 ispitanih zemalja reklo je da se oseća podjednako odgovornim za kućne poslove, ali da nejednake plate i neadekvatna vladina politika znače da žene i dalje obavljaju i do sedam puta više neplaćenog rada, prenosi Gardijan.

Jedini izuzetak je Indija, gde se samo 25 odsto muškaraca oseća podjednako odgovornim, kao i njihova partnerka, kada je reč o kućnim poslovima.

“Naši zaključci pokazuju ono što smo već mislili. Muškarci vole da brinu i žele da brinu. Postoji visok stepen želje da budu uključeni u različite zadatke kod kuće, na primer u brigu o deci”, rekla je Taveši Gupta iz nevladine organizacije “Ekuimundo”. Međutim, u izveštaju se navodi da muškarce, koji žele da se više bave kućnim poslovima, sputavaju društvene strukture koje nisu dizajnirane tako da prihvate muške negovatelje.

“U proseku, plate muškaraca širom sveta su za petinu veće od ženskih”, rekao je Geri Barker, izvršni direktor Ekuimunda. Jedan od ključnih predloga koji se navodi u izveštaju je neprenosivo i jednako roditeljsko odsustvo za oba roditelja. “Ne želimo da se smanji odsustvo za žene, umesto toga želimo da se odsustvo za muškarce produži”, rekao je Barker.

Istraživanje je pokazalo i da više od 80 odsto ispitanika smatra da dečaka treba učiti kako da obavljaju kućne poslove, kao i da muškarci provode samo 19 odsto svog slobodnog vremena na neplaćeni rad, u poređenju sa 55 odsto žena.

U istraživanju je učestvovalo skoro 12.000 iz 17 zemalja, uključujući Kolumbiju, Ruandu, Južnu Afriku, Australiju, Irsku, Kinu i Sjedinjene Američke Države.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: