Muslimanski vernici danas proslavljaju prvi dan Kurban bajrama, jednog od dva najveća praznika u islamu.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool)

Ovaj praznik poznat je i kao Hadži bajram, jer u ovim danima blizu dva miliona muslimana ide na hodočašće u Meku i Medinu, muslimanska sveta mesta.

Muslimani su danas nakon izlaska sunca u džamijama klanjali bajram-namaz, čime je ozvaničen početak četvorodnevnog praznika.

Specifično za ovaj praznik je klanje kurbana, odnosno žrtvovanje ovce ili govečeta, što, prema islamskom učenju, vernika približava Bogu.

“Simbolika kurbana je vrhunac zahvale Bogu i svesnosti da smo spremni da nešto damo u zalog uzvišenom Bogu. Osoba mora znati da kada žrtvuje kurban Bogu, ona time štiti svoju porodicu, svoj imetak i ono što mu je drago i bitno za njega. Simbolika kurbana datira još iz vremena poslanika Ibrahima (Avrama) jer je kurban njemu bio simbolika otkupa sina Ismaila”, naveo je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Senad Halitović.

Drugo ime za ovaj praznik je Hadži bajram zbog miliona muslimanskih vernika koji su ovih dana na hodočašću, nakon koga dobijaju titulu hadžija.

“Hadž je jedan od obreda koji je uslov i obaveza ako vernik može da ga ispuni, to je jedan od temelja islama. Obaveza je svakom punoletnom, imućnom i razumom obdarenom muslimanu da jednom u životu obavi hadž”, kaže Halitović.

Bajramsku poruku povodom Kurban bajrama uputio je i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić.

On je vernicima poručio da im Kurban bajram vrati veru i nadu u bolji i srećniji život.

“Neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u veri i ljubavi povrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao savesno i odgovorno, neka shvatimo da je tajna uspeha na ovom svetu međusobno pomaganje u dobru. Sa tim mislima, svima vam od srca želim srećan Bajram, moleći dragog Allaha za vaše zdravlje i uspeh u životu i radu, da ga provedete u zdravlju sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama”, naveo je, između ostalog, u bajramskoj poruci predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić.

Drugi dan Kurban bajrama, ponedeljak, 17. jun, zaključkom Vlade Srbije, za muslimanske vernike je neradni dan.

Zbog ovog verskog praznika za jedan dan pomereno je i polaganje završnog ispita.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije i predstavnici drugih institucija uputili su čestitke islamskim vernicima u Srbiji povodom Kurban-bajrama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: