Podeli vest

Hiljade mačaka trenutno umire na Kipru. Za to je kriv mutirani koronavirus. Iako postoji vakcinacija, životinje vegetiraju. O čemu se radi i kako se istraživanja o tome sprovode – uključujući i na Univerzitetu u Cirihu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Hiljade mačaka umire na Kipru od početka godine. Razlog za to je agresivni mačji virus koji trenutno hara na ostrvu. Konkretno, životinjama preti mutirani koronavirus nazvan mačji infektivni peritonitis (FIP), piše „Fokus“, prenosi Blick.

Ako se infekcija ne leči, često ima fatalne posledice po obolele mačke. Prema izveštaju, bolesne životinje uginu u proseku posle osam dana. Prethodno ih muči groznica, gubitak apetita i tečnost u trbušnoj i grudnoj šupljini.

Profesorka Katrin Hartman, šefica klinike za male životinje na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu (LMU), zabrinuta je: „FIP je jedna od najgorih bolesti kod mačaka. LMU se bavi istraživanjem u ovoj oblasti već 25 godina. Univerzitet je nedavno radio sa Univerzitetom u Cirihu (UZH) na razvoju leka za virus.


Virus je već otkriven u Velikoj Britaniji


Ali virus već kruži ne samo na Kipru, već i drugde. To je već dokazano u Velikoj Britaniji. Sve je veća zabrinutost da bi se FIP mogao proširiti i ovde.

Barem virus još nije stigao do naših suseda. „Trenutno nema opisanih izbijanja bolesti u Nemačkoj koje bi dovelo do sumnje na ovu novu varijantu virusa“, ​​kaže Katrin Hartman.

Međutim, ne može se isključiti mogućnost da se to dogodi. Međutim, definitivno postoji rizik od otkrivanja u Nemačkoj – a samim tim i u Švajcarskoj – zbog uvoza zaraženih mačaka.


„Vakcinacija postoji, ali ne funkcioniše“


Kako se dalje navodi u izveštaju, mačji koronavirus je bolest koja je već dugo poznata širom sveta. Kako Hartman objašnjava, virus u nekim slučajevima mutira. Čini se da su slučajevi na Kipru i u Velikoj Britaniji korona virus, što je mnogo verovatnije da će dovesti do FIP-a.

Prema Hartmannu, slučajevi na Kipru takođe ukazuju na to da se varijanta prenosi direktno sa mačke na mačku. „To bi bilo veoma problematično. Jer do sada su se prenosili samo ‘normalni’, nemutirani koronavirusi, ali ne i varijanta koja izaziva FIP. Do sada se ovo javljalo pojedinačno kod mačke.”

Ako je to zaista slučaj, situacija bi mogla biti posebno opasna za skloništa za životinje, uzgoj mačaka i domaćinstva sa više mačaka. Kako se dalje navodi u izveštaju, teško je ne samo lečenje već i prevenciju FIP-a. „Postoji vakcinacija protiv FIP-a, ali ona ne funkcioniše. Mačke se mogu zaraziti iznova i iznova“, kaže Hartmann.


Univerzitet u Cirihu započinje veliku studiju sa 770 mačaka


Dok lekovi protiv mutiranog koronavirusa nisu odobreni u Nemačkoj, apotekama u Engleskoj i Australiji je dozvoljeno da same proizvode lekove.

Rezultati su obećavajući: u prvoj seriji testova sa 18 mačaka, sve životinje su izlečene od FIP-a. U drugom je preživelo 38 od 40. LMU i UZH su takođe započeli veliku studiju sa 770 mačaka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: