Muzej u Amsterdamu, koji je prekinuo veze sa kolekcijom “Ermitaža” iz Sankt Peterburga nakon početka sukoba u Ukrajini, zvanično je promenio ime i najavio partnerstvo sa renomiranim galerijama u Londonu, Parizu i Vašingtonu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Peter Dejong, File

Kako prenosi agencija AP, “Ermitaž Amsterdam” će se od septembra zvati “H’ART muzej”.

Muzej je uspostavio partnerstvo sa Britanskim muzejom, Centrom “Pompidu” i Američkim muzejom umetnosti “Smitsonijan”. “To je uzbudljiv novi korak za nas, savremeni model za budućnost”, navela je direktorka muzeja Anabel Birni u izjavi i dodala da će se program muzeja kretati od velikih umetničkih izložbi do manjih prezentacija, odražavajući vreme u kom živimo.

Prva velika izložba, koja bi trebalo da bude otvorena sredinom 2024. godine, biće organizovana u partnerstvu sa pariskim Centrom “Pompidu” sa fokusom na Vasilija Kandinskog, umetnika rođenog u Rusiji koji je postao francuski državljanin.

Muzej je prvobitno otvoren 2009. godine i koristio je veliku umetničku kolekciju “Ermitaža” u Sankt Peterburgu za izložbene postavke. Međutim, prošle godine je prekinuo vezu zbog, kako je saopšteno, invazijom ruske vojske u Ukrajinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: